Intervjun där kung Carl XVI Gustaf tycker det är märkligt att tronföljden ändrades efter att prins Carl Philip fötts, och där han håller fast vid sin syn på sultanatet Brunei, har fått stor uppmärksamhet. Intervjun gjordes av Göran Ellung. Vid kameran fanns Leif Eiransson.
– Hovet är inte vant att bli granskat, så det tog lång tid innan vi fick klartecken att göra intervjun. Kungen var mycket nervös inledningsvis, men slappnade av efter hand, säger Leif Eiransson.
Det tog drygt en timme att göra intervjun. Även om uttalandena om Brunei och successionsordningen fått mest uppmärksamhet tycker Leif Eiransson att det blev en fin och öppen intervju. Kungen kommenterade bland annat sin roll med att säga att han är den han är och inte kan ändra sig, och att det inte går att klä sig i någons annan mantel.
Som rutinerad journalist hade Göran Ellung sparat de mest kontroversiella frågorna till sist. Kungen har tidigare gjort uppmärksammade uttalanden om Brunei och tronföljden, och fick frågan om han fortfarande höll fast vid det han sade för flera år sedan.
– Då var nästan intervjun över. Kungen hade slappnat av och tappade garden lite, tror Leif Eiransson.
När kungen höll fast vid sina åsikter förstod Göran Ellung genast att intervjun var högintressant. Det insåg även hovets presschef, som direkt började prata om att göra om intervjun.
– Hovet ringde dagen efter, och någon vecka senare gjordes intervjun om, berättar Leif Eiransson.
I omtagningen gör kungen ungefär samma uttalanden som i den första intervjun. Uppmärksamheten har som väntat blivit enorm, med debattartiklar, ledarkommentarer och kulturartiklar.
Efter intervjuerna med kungen tyckte Göran Ellung att Leif Eiransson slagit något slags rekord.
– Jag hade visst sagt du till kungen sju gånger på en minut.
Intervjun med kungen var inte enda gången teamet beordrades att göra en omtagning.
– För att visa den pompa och de ceremonier som omger kungahuset filmade vi när kungen hade högtidlig audiens för att ta emot Tysklands nya ambassadör. Kungen hade glömt att knäppa de två nedre knapparna i sin uniform, vilket upptäcktes först efter att vi filmat klart. Då fick vi ta om bilderna när han gör entré, berättar Leif Eiransson.
Genom arbetet med dokumentären om kungarna fick Leif Eiransson uppleva kungliga miljöer på slotten i Stockholm, Drottningholm och Sofiero. Han fick även möta prinsessan Christina, fru Magnusson, och danska drottningen Margrethe.
– De var mer avslappnade och öppna under intervjuerna, säger Leif.
För gotlänningar är Leif Eiransson kanske mest känd som sportchef för FC Gute. Han har dock arbetat med film i över 30 år, sedan 2016 ofta i samarbete med Göran Ellung som var med om att starta det undersökande programmet Kalla Fakta på TV4.
– Det första vi gjorde tillsammans var dokumentären om Olof Palme. Det är enda gången jag har behövt provfilma för att få ett jobb, berättar Leif.
Sedan har samarbetet resulterat i dokumentärer om Tage Erlander, spionen Stig Wennerström, och dramadokumentären ”Hitlers dödsdömda svenskar”.
Leif Eiransson flyttade till Gotland 1999, då han övertog Arne Carlssons studio. Här har han samarbetat med Tina-Marie Qviberg och gjort filmerna ”Bieffekten” (2014) och ”Efter floden” (2019).
– Vi har ett nytt projekt på gång, den här gången om biologisk mångfald. Vi börjar att spela in i vår, säger Leif Eiransson.