Om han själv fick välja helt fritt skulle Melker Mitzén, som går i åttan på Solberga, inte gå på en orkesterkonsert men efter Gotlandsmusikens framförande under Gotland Arts School Day ser han ändå nöjd ut.
– Jag tyckte det var spännande, det var dramatiskt. Det är inte riktigt min musiktyp men det var coolt, säger han.
Även hans klasskamrat Stina Varga tyckte om konserten.
– Jag tyckte att det var jättebra, väldigt intressant hur de blandade musik och baser. Jag dansar och skulle gärna göra ett shownummer till den här musiken, säger hon.
Runt 600 elever i årskurs åtta och nio deltar under Arts School Day som arrangeras under veckan. Under fyra heldagar får eleverna chansen att uppleva professionell kultur i sin närmiljö. Varje elev deltar under en dag då de besöker Gotlandsmusiken, Länsteatern på Gotland, Gotlands konstmuseum och Film på Gotland.
Projektet Arts School Day är inspirerat av holländska "Kunstschooldag" och syftet är att tillgängliggöra den lokala kulturen för unga människor från alla sociala bakgrunder.
– Projektet är viktigt för att alla elever ska kunna få kunna ta del av kultur även om man inte har så stor erfarenhet. Det är fantastiskt att alla elever får samma möjlighet och kick in i kulturen, säger Liv Olanders, producent på Länsteatern på Gotland.
Under besöket på länsteatern kommer eleverna att få se hur det går till under processen inför en föreställning. De får även se delar av föreställningen Amira och demonerna.
– Först läser skådespelarna en text sedan får eleverna se hur det blir när man lägger på ljud och ljus, säger Liv Olanders.
På Fornsalen blir eleverna guidade av en kostpedagog genom den nuvarande konstutställningen Leva livet med konstverk av Emma Hanquist, Ina Porselius och Anna-Karin Rasmusson. Under dagen får eleverna även se filmer tillsammans med Film på Gotland.
– Film på Gotland visar kortfilmer för att försöka göra unga peppade på film, säger Annika Wassén som är regional scenkonstkonsulent på Gotland.
Genom projektet finns det en unik möjlighet att nå alla unga på hela Gotland, menar hon.
– Alla nås utan undantag, det är så himla bra. För vissa unga kanske det är första gången de exempelvis går på teater. Förhoppningen är att de vågar gå tillbaka när de redan har varit där en gång, säger hon.