Den 2 december firade Visby köpmansgille sina 325 första år med ett hejdundrande boksläpp.
Det som var tänkt som jubileumsskrift utvecklades till ett rejält dokument som i första hand hanterar 70-talet fram till i dag. Tyngre fakta, lättsammare intervjuer och mängder av igenkänningsbilder.
– Det här är nutidhistoria, något som gotlänningarna har en relation till, säger Paul "Dino" Larsson, ordförande i gillet och initiativtagare till projektet.
En första skrift om Sveriges näst äldsta gille (Visby skeppargille är det äldsta!) gavs ut 1945, skriven av Richard Steffen och behandlande de 250 första åren, ytterligare en skrift kom för 25 år sedan, signerad Sven Gerentz.
Nu är den alltså uppdaterad och utökad genom skribenten och historiekännaren Lars Bäckman. I två års tid har arbetet pågått, mycket skrivande och desto mer jobb med att samla fakta.
Bildmaterialet kommer från öns många fotografer, mycket av det har Bäckman hittat på Arkivcentrum. Men också från gamla vykort, varje lanthandel med självaktning förevigade sig själv på bild.
Med tiden har handeln genomgått en monumental förändring. Från 1864 då varje socken tilläts öppna lanthandel, via 30-talets 160 lanthandlare runt om på ön till dagens endast omkring 20.
Nästa revolution är snabbköpens intåg på 1950-talet, då kunde kunden själv plocka varor istället för att handla över disk.
– Sedan kommer Domus flytt från Adelsgatan till Öster 1970, vilket är ett stort steg. Därefter 2000-talet och etableringen av stormarknader på Skarphäll och Stenhuggaren, säger Lars Bäckman.
Bara de senaste åren har e-handeln förändrat villkoren för många handlare.
Boken "Handeln på Gotland" är alltså skriven av Lars Bäckman men betydligt fler är inblandade, som GT-skribenten Ola Sollerman, historikern Andreas Tjerneld, textredigeraren Agnita Ekman och formgivaren Mart Marend.
Bäckman har även jobbat tätt ihop med redaktionsrådet bestående av Torsten Svensson, Bengt Fahlström, Anders Ardin, Leif Hörling och ordföranden "Dino" Larsson.
Ursprungligen trycktes boken i 500 ex varav hälften delades ut till gillets 225 invalda medlemmar. Ett nytryck om tusen ex kommer att göras, på inrådan av bokhandlaren Roland Salemark.
– Det här är en bok att känna igen sig i, säger han.
På omslaget syns Gunnar och Lennart Wahlgren bakom disken i lanthandeln i Lokrume, taget av fotograf Hans Blomberg i september 1977.