Modern design möter traditionellt textilt hantverk

En hyllning till det textila hantverkets och materialens möjligheter och mångsidighet visar Jennie Jakobsson i sin utställning.

Jennie Jakobsson vid en sittkudde gjord i återbrukat linspill.

Jennie Jakobsson vid en sittkudde gjord i återbrukat linspill.

Foto: Henrik Radhe

Kultur2021-04-18 13:05

I utställningsrummet på GKF Galleri i Visby samsas föremål i skilda tekniker, beskaffenhet och färger. "Värld att leva i" är hennes första utställning på Gotland. 

– Det är lite blandad kompott, så här kan det se ut, jag prövar idéer som ligger och gror. Och jag vill visa att textil får ta plats.

Jennie Jakobsson är textil konsthantverkare med lång bakgrund som designer. Efter mångårig verksamhet med formgivning, huvudsakligen framför en datorskärm inom den snabba, oavbrutet nyhetslängtande modevärlden har hon i dag sin bas i ett rum i hemmet i Västergarn. 

– Jag har det jag behöver där, som vävstolen. Men en ateljé är på gång i ladan på gården.

Där arbetar hon hantverksmässigt och prövar sig fram. Där sammanförs erfarenheterna från två till det yttre oförenliga textila världar när modern design möter traditionellt hantverk som hon produktutvecklar vidare och där hon åter får använda händerna i skapandet. 

– Det har varit en bra kombination. Till en början tyckte jag att världarna stod långt ifrån varandra. Men jag tog nytta av hur man ser på ett föremål och formger från idé till färdig produkt. Jag har ofta en ganska tydlig vision från början. Det är två världar som har mötts på ett fint sätt, menar Jennie Jakobsson. 

Men hon anser att textila föremål; vackra, lugnande och ljuddämpande, får för liten plats i dagens inredningar. 

– Nu slänger man i slutet en pläd på soffan. 

Återvinning ligger Jennie varmt om hjärtat. På utställningen visar hon sittkuddar i återbrukat linspill från industrin. 

– I kuddarna ingår sniljes, spill från handdukar. Jag hade lite hemma och fick användning för det nu.

Hittills har hon gjort allt själv som exempelvis färgning av ullen. 

– Jag är nystartad. Det är ingen lätt bransch, det rullar inte in uppdrag. Det blir unika produkter men dyra. Jag tycker textil värderas lägre än många andra konstformer. 

Som för många andra kulturarbetare har det varit stopp i viss verksamhet av pandemiskäl. Men i höst har hon fått en inbjudan om att under fem dagar vara med på ett linresidens i Linköping, i en av två grupper om vardera fyra konstnärer/hantverkare. Syftet är att utveckla linet. 

– Det känns som ett projekt för mig, konstaterar Jennie Jakobsson. 

"Värld att leva i" har vernissage på lördag klockan 12-16 och visas sedan till den 15 maj. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!