Granskningsnämnden fäller alltså på en punkt dokumentären "Josefin Nilsson - älska mig för den jag är" som första gången sändes i mars i år. I filmen skildras Josefin Nilsson som människa och artist, men även en destruktiv relation under 90-talet med en icke namngiven svensk skådespelare.
I den anmälan till nämnden som skådespelaren gjort står att han varken blev utpekad med namn eller bild men att det på grund av hans kändisskap och den uppmärksamhet som parets relation tidigare fått var uppenbart vem han var.
Nämnden anser att mannen var identifierbar i en vid krets genom deras tidigare förhållande.
Samtidigt frias dokumentären vad gäller kraven på opartiskhet och saklighet. Nämnden menar att det tydligt framgick att den bygger på personliga berättelser från syskon, vänner och kolleger.
Anna-Carin Stenholm Pihl är producent för dokumentären. Hon säger så här till GT/Helagotland.se:
– Vi är friade för saklighet och opartiskhet. Jag ser inte hur Josefins historia skulle ha berättats på något annat sätt. Ingen av dem var namngivna i pressen på 90-talet när han dömdes för misshandel, hot, överträdelse av besöksförbud. Vi tog bort alla detaljer som mannens arbetsplats, typ av skor och dialekt för att undvika identifiering. Den vida krets som sägs känna till detta är svårdefinierad. Vid krets runt Stureplan? Många ute i landet hade ingen aning om mannens identitet. Vad människor letar upp på Flashback eller vad som skrivs i sociala medier kan inte vi ta ansvar för.