Det hela började med en flashback. Den numera Gotländske författaren Lars-Erik Litsfeldt mindes när han i yngre dagar stod på en kompis båt och skulle strimla färdigskivad skinka. Ingenting hände. Han vände på kniven och försökte på nytt, utan framgång.
–Jag tänkte, hur kan folk ha det så här? Det är kökets viktigaste redskap och används varje dag.
Efter den flashbacken skaffade Lars-Erik Litsfeldt en kniv av det välkända märket Global.
– Jag hackade lök med den kniven och kunde verkligen hacka. Jag trodde att jag hade hackat lök tidigare men jag hade ju skurit.
Den känslan som närmast verkar kunna beskrivas som eufori, önskar han nu att fler kan få uppleva. Resultatet blev en liten bok om köksknivar.
– Det är en anspråkslös och inspirerande bok, den utger sig inte för att vara något den inte är.
Den riktar sig till såväl vana kockar, där förordsförfattaren Gabriel Jonsson kvalar in, som amatörer.
– Sedan finns det avsnitt för nördar också, men jag är inte hälften så mycket nörd som de insatta. Men någon måste lägga fram all information också så att det blir förståeligt.
Han hoppas att boken kan vara inspirerande och få fler att uppleva samma känsla som han själv gjorde, den gången han med enkelhet hackade sin första lök.
– När jag själv korrläste boken och kom till avsnittet om slipning kunde jag inte motstå, så jag gick ut i boden och började slipa.
Till hans egen samling finns, förutom globalkniven, bland annat en kolstålskniv och en japansk takamura-kniv.
– När jag höll på med boken köpte jag den japanska kniven faktiskt. Men det är ganska dyrbart intresse och går inte att komma under 5 000 kronor. Vissa knivar kostar upp emot 30 000.
Lars-Erik tar fram sin telefon och visar med entusiasm hur hans numera borttappade och egentillverkade kniv såg ut. Med lika stor entusiasm visar han en video där en av hans välslipade ägodelar med enkelhet smeker ett pappersark itu.
– Knivintresset har ju blivit så stort. Vissa sitter ju och dricker en whisky samtidigt som de slipar sina knivar.
Nu läggs den lilla boken om köksknivar till samlingen av alster från Lars-Erik Litsfeldt och får bekanta sig med bland andra "Låt bönor förändra ditt liv" och "Diabeteskokboken". Men än är han inte klar.
– Det finns ett långt gånget projekt med Gotlandsanknytning som jag jobbar på. Det kan jag inte säga något mer om. Men det är kul att skriva om saker som är vardagsunderlättande. Något helt galet.