– Ja, det har ju varit tuffa år med pandemin och man hoppades förstås på lugnare, mer stabila tider nu. Men så blev det inte, säger Marita Jonsson, som driver Körsbärsgårdens konsthall och skulpturpark i Sundre, och suckar uppgivet i telefonluren.
GT ringde henne och några andra tunga aktörer inom öns kulturliv för att ta reda på hur dagsformen ser ut inför 2023. Föga förvånande vilar kriget i Ukraina och kostnadsökningarna i samhället som en skugga över det mesta. På Körsbärsgården har man till exempel tvingats hålla stängt under julen för att hålla nere elräkningen.
– Det skulle helt enkelt bli för dyrt att värma upp hela konsthallen nu. Vi har ju en solcellsanläggning, som är till stor hjälp på sommaren, men så här års producerar den inte, säger hon.
Men utställningsperioden i sommar är än så länge inte hotad, understryker Marita Jonsson.
– Till skillnad från många andra har vi haft öppet hela tiden, även om vi tagit in mindre folk. Det har nog skapat en viss lojalitet bland våra besökare. Samtidigt måste även vi rätta munnen efter matsäcken. När det gäller de allra dyraste utställningarna får vi eventuellt tänka om, säger hon.
Det största orosmolnet är dock inte kopplat till omvärldsläget. Konsthallens ambitiösa verksamhet för barn och unga har hittills finansierats med pengar från Allmänna arvsfonden – ett stöd som nu försvinner.
– Vi har finansiering för en övergångsperiod, men jag har ingen aning hur vi ska lösa detta på sikt. Att staten eller regionen skulle gå in håller jag för osannolikt. Att lägga ner är i och för sig inte aktuellt. Vi kommer att fortsätta med den här verksamheten, frågan är bara på vilket sätt.
Även om ungdomsverksamheten inte synts lika mycket utåt är den central för konsthallens verksamhet, framhåller Marita Jonsson.
– Jag kan ibland bli förvånad över att vi får hit så många ungdomar i 20-årsåldern. Jag tror att det beror att på att de varit här som unga och återvänder i vuxen ålder med sina kompisar. Vi behöver satsa på sånt här för att få fler unga att börja intressera sig för konst.
På länsteatern håller man på att förbereda sig inför vårens två storsatsningar, ”På västfronten intet nytt” och ”Ada Block”.
– Först kommer husvärmen, sedan kulturen, säger teaterchefen Thomas Sundström, med en anspelning på Bertolt Brecht, när han ska sammanfatta läget.
Med andra ord inser han att kulturen kan vara något som prioriteras bort i hushåll med en stram budget.
– Det känns viktigt för oss att visa att vi har full förståelse för det. Därför har vi bestämt att införa mer rabatter för medlemmar i Länsteaterns vänner. Sen ska vi bli bättre på att lyfta och marknadsföra våra studentrabatter, säger Thomas Sundström.
Han tycker sig även ha märkt att teaterpubliken redan nu börjat anpassa sig.
– En spaning är att många köper biljetten närmare inpå föreställningen. Det är som om man väntar ända in i sista minuten med att lägga beställningen.
Men dyrtiderna slår förstås även mot länsteatern, trots anslagen från regionen.
– Vi kan inte budgetera för att vi ska bli kompenserade för kostnadsökningarna. Därför måste vi som alla andra vända på varje krona. Ett scenbygge som förut kanske kostade 100 000 kronor får vi göra för 65 0000 nu. Sen kan vi inte ta in lika många externa kulturskaparare, utan vi får hålla tillgodo mer med vår fasta personal, säger Thomas Sundström, som trots allt går in i det nya året med friskt mod.
– För vår del är den här krisen ingenting jämfört med pandemin. När det var som värst kunde vi bara spela för åtta personer. Nu kan vi mötas och spela teater. Det ska vi göra det mesta av, säger teaterchefen.
Konsertsommaren då? När GT når Magnus Nygren, som sköter artistbokningarna till Stora Gåsemora på Fårö, tar han det hela med lugn.
– Vi tänker fortsätta som planerat och låtsas som om det inte fanns någon kris. Och skulle det visa sig att vi hade fel, då försökte vi alla fall, säger han.
Än så länge ser Magnus Nygren heller inga tecken på att publiken skulle stanna hemma i sommar.
– Vi har redan släppt biljetterna till Miss Li och Johnossi och de bokar på ganska bra tycker jag. Jag tror och hoppas att det här konceptet är så inarbetat nu att folk väljer att prioritera att lägga hundralappar på en av våra konserter. Sen ska man ju komma ihåg att krisen slår olika. Det finns folk som fortfarande har marginalerna, säger han.