Manligt mode genom tiderna synas i praktfull antologi

”’Manligt mode’ är ett riktigt praktverk” skriver GT:s kulturkritiker Lena Torndahl

Sebastian Horsley i röd dandy-kostym. I nya "Manligt mode" får veta allt om det manliga modets historia.

Sebastian Horsley i röd dandy-kostym. I nya "Manligt mode" får veta allt om det manliga modets historia.

Foto: David Bebber/IMAXTree

Kultur2023-02-13 16:30

NY BOK

”Manligt mode. En okänd historia”

Redaktör Ingrid Giertz-Mårtenson

Bokförlaget Langenskiöld

”Enda sättet att ursäkta att man är djupt bildad är att alltid vara alldeles för snyggt klädd”, sa Oscar Wilde. ”Som man är klädd blir man hädd”, muttrade mormor. 

Plaggen vi bär visar vilka vi är eller vill vara. Modet genom tiderna har oftast handlat om kvinnlig stil och form. Det manliga modet har hamnat i bakgrunden. Det vill modehistorikern Ingrid Giertz-Mårtenson ändra på. Hon är redaktör för antologin ”Manligt mode”, en praktfull och slösande rikt illustrerad volym där forskare i ämnet kortfattat berättar om olika perioder och stilar som påverkat herrmodets utveckling i västvärlden från 1500-talet fram till våra dagar. I tjugo essäer ger de olika aspekter på den manliga klädedräktens historia genom tiderna. 

Här finns 1600-talsporträtt av mäktiga män i ballongbyxor av gyllene siden, hög fluffig spetskrage och vidbrättad hatt, modeplanscher från 1700-talets Paris med utstyrda dräkter och snitsiga detaljer – och som en motpol Karl XII i blågul, enkel militäruniform. 

Under 1800-talets industrialism är det svart som gäller. Ämbetsmännen ser likadana ut i hatt och svart långrock. Men då kommer den elegante dandyn som vägrar ställa sig i ledet. I bokens roligaste essä berättar Johan Hakelius om engelske Beau Brummel, som påstods ägna halva dagen åt att knyta sin kravatt och som fick stövlarna putsade i champagne. Han klädde sig sparsmakat i svart, vitt och blått. 

Många hyllade den sexuella ambivalensen i dandyidealet: Oscar Wilde, Marcel Proust och även samtidens Andy Warhol och Sebastian Horsley, som skrev ”Dandy in the underworld”.

Här finns snärtiga kapitel om tennisens påverkan på herrmodet, jeans, preppiga kläder och hiphopstilens typiska overaller och gympaskor. Kanske är kvinnligt och manligt mode på väg att smälta samman i nutidens mer tillåtande klimat? Som exempel på detta visas ett omslag från amerikanska Vogue med Harry Stiles i klänning och kavaj från Gucci.

”Manligt mode” är ett riktigt praktverk. Men boken är stor, tung och omöjlig att kånka omkring med. Ett gediget referensverk, vackert illustrerat och med många intressanta artiklar, även om det blir lite mastigt ibland. Bäst är att bläddra och försjunka i någon på måfå vald essä om manligt mode, maskulinitet och kläder.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!