"Här tror ingen på cementens framtid inom arkitektur"

Är cementen borta som byggmaterial? Det frågar sig Marita Jonsson, konstnär och ägare av Körsbärsgården i Sundre, i denna debattartikel från den stora utställningen i Venedig

Arkitekturbiennalen Venedig 2021 har stort fokus på hållbarhet och framtida byggmaterial.

Arkitekturbiennalen Venedig 2021 har stort fokus på hållbarhet och framtida byggmaterial.

Foto: Eva Åström

Kultur2021-10-26 10:05

Just hemkommen från den världsomspännande Venedigbiennalen så är frågan berättigad. Arkitekturbiennalen, som skjutits upp i mer än ett år, har öppnat och det mesta är som vanligt i Venedig, bortsett kraven på covidintyg överallt och att alla bär ansiktsmask.

Klimatet intar en avgörande plats. Här handlar faktiskt allt om det. Utställande länder redovisar dagens och framtidens byggande i trä, lera, och i kombinationer av biologiskt material som t ex svampar. Cement lyser med sin frånvaro. Inget land tror på dess framtid, den är borta som byggmaterial! (Sverige deltar inte, bortsett från forskare vid Lunds universitet som redovisar kompositmaterial av skogbiprodukter och levande svamp).

Fokus ligger på vikten av samspel med naturen om människan på jorden ska ha en framtid. Vi måste lära av växterna och djurens sätt att leva. 

 Antropocen, människans tidsålder på jorden, kan vara på väg mot sitt slut är budskapet. Vår enda chans tycks vara att sluta alstra koldioxid, värna om vattnet och skogen och lära av naturen. Samt samarbeta över landsgränser och gemensamt analysera forskarnas resultat för att uppnå klimatmålen.

Klimatkatastrofer är redan en realitet på sydliga breddgrader: skogsbränderna i Australien 2020 förintade allt på en yta lika stort som Danmark. Idag är bränder i USA och Sydeuropa vardag, liksom skyfall och orkaner. Men vi i norra Europa? Vi lever på mest som vanligt, måste vi bry oss? Några grader varmare i Sverige, det är ju skönt!

Men. Utställningen belyser de värsta hoten för kollaps för mänskligt liv. Vi känner till skövlingen av Amazonas regnskogar. Men hur många tänker på Nordsjön med dess oljeplattformar, med enorma oljeuttag ur havsbottnen och framtida planer för koldioxidlagring? Hur förändras Golfströmmens riktning? Forskarna oroas. Går vi i norr mot en ny istid?

Biennalen påpekar att vi människor på nordliga breddgrader bryr oss mindre, är mindre benägna att ändra vår livsstil. Men också vi måste engagera oss, lära oss avstå och solidariskt samarbeta med de utsatta om människan alls ska ha en framtid på jorden.

Danmarks paviljong handlar om det livsviktiga vattnet, Nordens (där Danmark är värd) om trähusbyggande. Och mitt i huvudpaviljongens centrum finns en bild av Greta Thunberg. De ungas protester för klimatet. Deras vädjan till oss vuxna och alla politiker: lyssna och lär av vetenskapsmännen!

Också vi på Gotland och i Sverige måste våga välja: Antingen att leva och bygga som vanligt ännu en tid. Eller bromsa och tänka om nu. Imorgon kan vara för sent.

Earth Overshoot Day, den dag 2021 som jordens resurser för hela året förbrukats, inträffade 22 augusti. I Sverige, som ligger bland värstingarna, redan 6 april, Kina i skiftet maj-juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!