Inlån från andra länders museer i samband med utställningsverksamhet är i dag vanligt förekommande. Men i dag hämmas de svenska museernas utbytesverksamhet av att Sverige saknar ett regelverk om skydd mot processuella åtgärder. Det kan handla om att exempelvis ett konstverk tas i beslag. Många andra länder har i dag ett regelverk som kan garantera att föremål som lånas in också lämnas tillbaka.
– När det tillsätts sådana här utredningar brukar man leta bland oss jurister. Jag har suttit i en del utredningar tidigare och jobbat på justitiedepartementet även om det var länge sen, konstaterar Mikael Mellqvist.
– Det här är lite speciellt, jag har aldrig hört talas om att det skulle vara problem att låna konstverk från andra länder, bortsett från transporter och försäkringar. Men det ska ha varit problem med Ryssland. Jag ska fundera på om det går att hitta på några bra paragrafer.
Frågan har sonderats både på kulturdepartementet och på UD.
– Det ska enligt uppgift finnas pm och lite annat skrivet så jag kan ringa in problematiken mer i detalj. Det finns också lite experter knutna som jag kan konsultera, särskilt inom områden där jag inte kan direkt, som hur exakt museivärlden funkar.
För Mikael Mellqvists del kommer uppdraget i rätt tid.
– Det är rätt bra timing eftersom jag går i pension den sista maj. Normalt sett är en sådan här utredning inget heltidsjobb, det känns som en ganska lagom avgränsad uppgift att syssla med. Sen har man ett sekretariat till sin hjälp som kan slava lite med brödskrivandet.
Är frågan komplicerad juridiskt sett eftersom det kan vara olika länder inblandade?
– Det här gäller skyddet i Sverige för föremål som är här och då har den svenska lagstiftaren makt över frågan. Möjligen kan det bli ett problem när föremålet befinner sig i transport genom olika länder.
Mikael Mellqvist kommer också att se närmare på motsvarande lagstiftning i jämförbara länder.
– Det ska finnas någonting i Finland som jag är väldigt spänd på. De har ofta förmågan att hitta enkla lösningar på problem och inte överarbeta. I grund och botten har de också en lagstiftning som är väldigt likartad vår. Man kan inte kopiera rakt av men ändå låta sig inspireras.
Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober.