Träets gränslöshet skildras i ny utställning

Konstnären Carl-Oscar Karlsson gästar för första gången Gotland med utställningen Bitar i trä. "När biten är rutten, ihålig och krokig väcks det kreativa i mig. "

Carl-Oscar Karlsson, designer och konstnär under namnet ElakForm, med sina verk i olika träslag. Konstnären tänjer på gränserna mellan inredning och konst.

Carl-Oscar Karlsson, designer och konstnär under namnet ElakForm, med sina verk i olika träslag. Konstnären tänjer på gränserna mellan inredning och konst.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Kultur2021-08-21 13:45

Utställningen Bitar i trä av Carl-Oscar från Småland befinner sig i gränslandet mellan skulptur och funktionella möbler. Det konstnärliga möter inredning samtidigt som det organiska träet blandas med den punkiga andan med iriserade metalliska färger. Här får betraktaren bestämma om objektet blir en pall, en väggskulptur, ett bord eller en skulpturpjäs.

undefined
Den uppkäftiga attytiden lyfts med hjälp av en lila metallicfärg. Verket är för Carl-Oscar Karlsson ett bord, men köparen får bestämma vad det slutligen ska användas till.

Processen från träd till färdig skulptur är lång och kan ta upptill fem år. 

– När jag hittar ett träd brukar jag knacka på hos en bonde eller sätta upp en lapp som lyder "Vem äger det här?". Det är ofta sånt som ingen annan vill ha, som inte ens går att elda. När biten är rutten, ihålig och krokig väcks det kreativa igång i mig, säger Carl-Oscar Karlsson. 

När biten är hittad kommer den envisa smålänningen i Carl-Oscar fram och det hårda fraktjobbet kan börja. Utan maskiner kan uppemot 500 kg tunga bitar lyftas sedan förflyttas på släp till hans studio Elakform. Efter en till två års torkning under tak tas biten in, och den formgivande resan tar fart.

– Jag vrider och vänder på träbiten, tills jag hittar vad jag vill skapa.

undefined
Tre pallar som både kan användas som konst och är brukliga. "Om man skruvar av benen, blir det en väggskulptur", säger Carl-Oscar och fortsätter berätta alla möjlighter hos artefakterna. De två vänstra är gjorda av ask från Öland och den högra är en bit från ett halländskt äppelträd.

Carl-Oscar beskriver att platsen som ofta är någonstans på den öländska och småländska landsbygden kan ha stor betydelse för artefakten.

– Jag har en bit på tork från ett kastanjeträd som stått på Stortorget i Växjö sedan 1880-talet. Där tillför platsen otroligt mycket till det slutliga verket, säger Carl-Oscar Karlsson.

Träslagen är ofta lövträd, exempelvis ask som det finns gott om på Öland, lönn, oxel, körsbärs- och äppelträd men även barrträd såsom gran. Han använder trä på grund av dess hållbarhet men även den enorma friheten som materialet tillåter.

– Vi i Sverige tar träd för givet. Möjligheten med trä är oändliga, från tändsticka till enorma arkitektoniska skapelser.

Den mångsidiga egenskapen betyder väldigt mycket i Carl-Oscars konst. Att det blev just trä berättar han kommer från hans uppväxt.

– På morfars sida är det sju generationer bakåt som ägnat sig åt att förädla och nyttja skogen. Så jag har hållit på och pillat med trä sen barnsben, säger Carl-Oscar. 

undefined
Bakom Carl-Oscar syns den svarta väggskulpturen Goth mog som är inspirerad av en karaktär, med samma namn från Sagan om ringen. Tips: sök på namnet och se likheterna mellan skulpturen och varelsen.

Studion Elakform som ligger i Växjö, startades 2009 och namnet är ett anagram från hans barndoms smeknamn Kalle. På GKF: Gotländska Konsthantverkare och Formgivare visas utställningen lördag 21 augusti till 14 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!