Museigårdarna öppnar - och anpassar

Museigårdarna kämpar för att hålla i gång när besöksantalet krymper. De håller öppet, men en hel del program utgår på grund av coronasmittan.

Tottes täppu på Bottarvegården i Vamlingbo får en ny äventyrs- och hinderbana i vår.

Tottes täppu på Bottarvegården i Vamlingbo får en ny äventyrs- och hinderbana i vår.

Foto: Lasse Linusson

Kultur2020-04-29 13:27

Museigårdarna och andra mindre muséer runt om på Gotland är populära besöksmål. Men vad gör man när besökarna från fastlandet inte kan ta sig hit på grund av risken för spridning av covid-19? Man kämpar på – och anpassar sin verksamhet till det som ändå är möjligt.

1800-talsgården Bottarve, som ägs och sköts av Hoburgs hembygdsförening, har nyligen fått bidrag från Sparbanksstiftelsen Alfa för att bygga nya lekredskap i "Tottes täppu". För pengarna och med stockar skänkta av Svenska kyrkans prästlönefond bygger vaktmästaren Kenneth Winarve i dagarna en äventyrs- och hinderbana för barn (och lekfulla vuxna). Klättring, balansering, armgång – här blir det utmaningar och ett rejält tillskott till den omtyckta hagen. Välkommen hjälp med maskingrävning kom från Johan Ederlöv, vilket föreningen tacksamt noterat.

– Med guidningarna i museet är det annars så att vi räknar med att bussbolagen bokar av, säger föreningens ordförande Gunnel Åkerblom och fortsätter:

– Midsommarfirandet ställs in. Den planerade invigningen av båthuset i Kettelvik skjuts fram i tiden. Däremot ska både Bottarvegården och båtmuséet vara öppet.

Butiken vid Bottarve med hantverk, som Ulla Thomasson driver, öppnar 1 maj. Föreningen räknar också med att kunna driva kaféet, men med utspridda bord, avståndsmarkeringar och arrangemang för att de som beställer fika undviker nära kontakt.

Kerstin Johansson Norrby, som tillsammans med sin dotter Monica driver den medeltida gården Kattlunds hade stängt i påskas, men räknar med att öppna 6 juni, med servering av enklare luncher. Liksom kollegorna på Bottarve antar hon att bussresor från fastlandet snart bokas av på grund av coronasmittan. Också här ställs midsommarfirandet in. Men muséet ska vara öppet och som besökare kan man också få en bra bild av gårdens historia utomhus, då informationstavlor satts upp i trädgården.

– Vi ska ha luncher, men inte som det var tänkt i form av buffé. Det finns goda möjligheter att hålla avstånd. Vi brukar ha 3-4 anställda, men hur det blir i sommar vet vi inte, konstaterar Kerstin Johansson Norrby, som har 18 års erfarenhet från gården.

På Petesgården har driftsbolaget Steinbodi AB som haft arrendet med Gotlands Museum det senaste året, gått i konkurs. Det var relaterat till hälsoproblem som uppstod före coronaproblematiken, uppger bolagets företrädare. 

Sofia Hoas på Gotlands Museum arbetar med museigårdarna. Hon har kontakt med en ny intressent för Petesgården. Det är ännu osäkert hur det blir med öppethållande, liksom servering, den närmaste tiden, på grund av osäkerheten som covid-19 skapar.

På det hela taget är Sofia Hoas hoppfull när det gäller alla små, mer eller mindre ideellt drivna, museer på ön. Hon menar att de flesta kan anpassa sina insatser beroende på besökstrycket, utan alltför stora ekonomiska konsekvenser. 

– Ön har 65 lokala museer. Jag har besökt flera och vi bildade ett nätverk tidigare i år, säger hon.

Den museiguide som tas fram av Vuxenskolan, tillgänglig både tryckt och på nätet, ger en god överblick över alla fina museer på ön, framhåller hon.

– Trots att den redan innehöll många ställen tillkommer det flera ytterligare i år. De lokala museerna tror på Gotland och att åtminstone att gotlänningarna kommer, säger Sofia Hoas.

Så – med lite försiktighet och eftertanke: kulturarvet är tillgängligt också i år.

Museigårdarna som omnämns

Kattlunds, Grötlingbo har anor från 1200-talet och är en av de bäst bevarade medeltida gårdarna i hela Norden. Här finns också örtagård och fruktträdgård.

Petesgården, Hablingbo, är en typisk gotländsk bondgård, som den kunde sett ut på 1800-talet. Petesgården är starkt förknippad med apotekaren Ada Block, som rustade upp gården.

Bottarvegården i Norrbyn, Vamlingbo, är också en bondgård i 1800-talsstil, byggd av kalksten och med flistak av sandsten från bygden. Gotlandsblått präglar manbyggnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!