Det var många som undrade vart han hade tagit vägen, Jätten Edman, när han i maj försvann från sin plats mitt i Burs. Enligt bygdegårdsföreningen hade statyn ruttnat så pass att man var tvungen att lägga in honom på rehab.
– Det är många som vill fotografera sig bredvid honom och en del satte upp sina barn på Edmans utsträckta arm. Armen var så rutten att den riskerade ramla av och hans träskor var det bara mjöl kvar av, så vi kände att vi måste göra något, berättar Hardy Pettersson, 186 centimeter lång och ordförande för Burs bygdegårdsförening.
Vem var då Jätten Gustav Edman? Han föddes i Burs 1881. Det sägs att han inte var så stor som ung. Vid födseln ska han bara ha vägt ett och ett halvt kilo. Men som 11-åring började han ränna i höjden och slutade inte växa förrän han uppnått aktningsvärda 245 centimeter.
– Jag har läst att han är Sveriges längste man genom tiderna och världens elfte längste man, säger Mona Melin Dubrehed, 169 centimeter, även hon från Burs bygdegårdsförening.
Familjen var fattig, Gustavs far försvann tidigt till Amerika och hördes sen inte av. Men Gustav var tack vare sin längd en eftertraktad dräng i hemsocknen och det sägs att han så småningom blev upptäckt av en dansk affärsman på torgdagen i Hemse. Dansken insåg att de skulle kunna tjäna sig en hacka genom att visa upp Gustav på tivolin och cirkusar. Och så blev det också. De reste land och rike runt och det bar även iväg utomlands.
– Det har sagts att de brukade hänga Edmans skor utanför tältet där de skulle uppträda för att locka in folk. Han hade storlek 56, berättar Mona.
– Det sägs också att han efter föreställningarna brukade ta en promenad och att det då kunde hända att han skakade hand med nyfikna personer som tittade ut från andra våningen. Om han hade varit född idag skulle han säkert fått ett miljonkontrakt som basketspelare, fyller Hardy i.
Efter en tid med dansken blev han sin egen och köpte ett hus i Oskarshamn. Han gifte sig och fick minst ett barn. 1912 rapporterades det från Finland att Jätten Edman dött, endast 30 år gammal. Tyfus angavs ligga bakom dödsfallet. Men det finns även en berättelse som säger att han föll död ner till marken när han vid ett uppträdande lyfte en häst med ryttare.
Det är inte lätt att veta sanningshalten i alla de berättelser som lever kvar. Men pastoratets kyrkoherde, Stefan Sundelin, håller faktiskt på att göra efterforskningar i gamla kyrkoböcker, bland annat för att försöka få klarhet i var han kan vara begravd, berättar Hardy och Mona.
Det var Burs sockenutvecklingsgrupp som för 25 år sedan kläckte idén om att låta tillverka en staty i naturlig storlek över Jätten Gustav Edman. Träsnidaren Arwmin Irwahn fick uppdraget att snickra ihop honom och 2006 adopterade bygdegårdsföreningen statyn. Efter alla år i ur och skur konstaterade bygdegårdsföreningen alltså att det var dags för honom att genomgå en rehab, vilken skedde hos keramikern Eva-Marie Kothe och snickaren Magnus Sjöholm. För en vecka sedan lyftes den cirka 240 kilo tunga jätten på plats igen och här kommer han nog att kunna stå i minst 20 år innan han behöver läggas in igen, konstaterar Hardy.
– Han är tillverkad i furu och skorna är i ek. Vi har tillverkat en liten ställning så han kommer upp en bit från marken, det gjorde han inte förr. Och nu återstår att tjära ner honom lite, avslutar Hardy.