Det är förstås den grasserande coronapandemin som delvis ligger bakom såväl att det blir fler museiarrangemang utomhus som just detta tema, "Farsoter och sjukdomshistoria på Gotland".
Ytterligare två stadsvandringar med nya teman har premiär inom kort. Under påsklovet startar "Häxor, spåkärringar och trolldom" och om Visby under 1790-talet handlar "I kungamördarens fotspår". Och denne är Gustav den III:s baneman Jacob Johan Anckarström som innan mordet vistades på Gotland och vars hustru och barn flyttade hit sedan maken avrättats.
Bakom de nya stadsvandringarna ligger Lars Kruthof, programansvarig pedagog vid Gotlands museum, och hans pedagogkollega Jeremy Hardy.
– Vi vill på grund av smittorisken inte göra visningar inne på museet och satsar på stadsvandringar där vi inte heller går in i några byggnader. Vår uppgift är att folkbilda, ge hopp och tillförsikt. Vi kommer inte att frossa i sjukdomarna, framhåller Lars Kruthof.
GA möter dem vid S:t Göran som var de spetälskas sjukhus. Smittorisken medförde placeringen utanför ringmuren. Denna Visbys nordligast belägna kyrkoruin utgör en naturlig slutstation på vandringen med sjukdomstema. Koleradrabbade avlidna begravdes i området under 1800-talet. Och inom synhåll ligger dagens lasarett.
– Här skulle man gräva, menar Jeremy Hardy och syftar på att någon större arkeologisk utgrävning inte gjorts på S:t Görans-området.
Start sker på museigården och sedan görs stopp vid flera ruiner med en sjukdomshistoria, som Helgeands och S:ta Karin.
Jeremy Hardy leder påskvandringen.
– Jag tar upp en massa sägner. Många av dessa från just Visby och Gotland har en hög sanningshalt, konstaterar han.
Max 20 personer kommer att få gå med per vandring, hälften mot vad stadsvandringarna vanligen tar med.
Gotlands museum håller öppet som vanligt men har för tillfället inga specialutställningar med sjukdomstema. Sådant vävs in i ordinarie utställningar som digerdöden i medeltidsutställningen. Fler nya teman för stadsvandringar kan bli aktuella. Duon läser och forskar för att hitta passande material.
– Det finns så otroligt mycket i Visby och på Gotland så det skulle gå att guida hela livet, menar Jeremy Hardy.
Lars Kruthof:
– Det är en tid som manar till att förkovra oss. Läsa böcker eller gå en stadsvandring.