”Och då jävlar ska vi dansa tango”

Recensent Lennart Lindgren läser livshistorien över städerskan och fembarnsmodern Maja Ekelöf, som över en natt blev rikskändis med iakttagelser från en skurhink.

Nina van den Brink tar emot priset Årets svenska fackbok för "Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf" under Augustgalan i Konserthuset i Stockholm.

Nina van den Brink tar emot priset Årets svenska fackbok för "Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf" under Augustgalan i Konserthuset i Stockholm.

Foto: Maja Suslin/TT

Kultur2023-04-18 08:10

Litteratur

Jag har torkat nog många golv

Nina van den Brink

Norstedts, 2022

En städerska vinner en romantävling (25 000 kr), debuterar och vinner berömmelse. Maja Ekelöf, 52, var namnet. ”Rapport från en skurhink” var romanen. Året 1970.

Nu har journalisten Nina van den Brink skrivit en bred, inkännande biografi över Maja Ekelöf som är en levnadsteckning och en tidsspegel. Det är väl så en bra biografi skall fungera. 450 sidor där vi kommer nära Ekelöf i tiden.

Maja Ekelöf var fembarnsmor, övergiven av sin man, som fick arbeta hårt som städare. Men där fanns en ådra, en stark lust att skriva. När hon städade på socialkontoret i Karlskoga skrev hon ett par sidor var natt på kontorets skrivmaskin och på papper hon rotade fram ur papperskorgen. Det blev i sinom tid ”Rapport från en skurhink”.

Över en natt blev hon rikskändis, en Askungesaga. 1971 listades hon i topp som en av de populäraste kvinnorna – Astrid Lindgren och Drottning Silvia fick se sig besegrade. Tänk en städgumma som kan skriva! Boken blev en av de bäst säljande 1970 (35 000 exemplar). Reportageböcker låg i tiden. Majas skurhink stack ut, liksom hon själv som person, något excentrisk. Därmed älskad i TV-soffor och i tidningsintervjuer. Skrev krönikor och insändare. Boken gav henne en röst i samhällsdebatten. Hon skrev ju om sitt slit och drömde om ett bättre samhälle. Solidariserade sig med människor i världen. Engagerade sig i FNL mot kriget i Vietnam. Stod politiskt på den yttersta vänsterkanten, som hon inte hymlade om. Städjobbet kunde hon lämna.

Maja Ekelöf skrev ytterligare en bok ”Brev”. En brevväxling (1971/1972) med brottslingen Tony Rosendahl som andas lite av förälskelse mellan raderna. Hon blev då del i en laddad fångvårdsdebatt och fick utstå kritik.

Maja drog sig alltmer tillbaka. Men ”Skurhinken” är och förblir en modern klassiker. Förärades 1987 Ivar Lo-priset.

Sommaren 2007 var hon 84 år. Hade hostat under ett halvår men vägrat gå till läkare. Till slut kom domen – en elakartad tumör (kedjerökandet hade satt sina spår). Då skrev hon till sina barn: Jag är inte ledsen. Mår som en prinsessa. 

Den sista dagen säger sonen Jan: ”Vi kanske ses någon gång igen.” Maja svarar blixtsnabbt: ”Och då jävlar ska vi dansa tango.”

Maja Ekelöf – en älskad författare, en tongivande avvikare, som trår dansen där uppe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!