RAÄ analyserar innehållet i Alfred Nobels labflaskor

Innehållet i samtliga Alfred Nobels efterlämnade kemikalieflaskor ska nu analyseras. Tungmetaller och starka syror hör till det som hittills påträffats. Projektet leds från Riksantikvarieämbetet i Visby.

Ett av Alfred Nobels lab.

Ett av Alfred Nobels lab.

Foto: Arkivbild

Kultur2020-07-22 12:00

Sara Norrehed, utredare och kemist vid Riksantikvarieämbetet, RAÄ, är projektledare. 

– Det är ett samarbetsprojekt med Nobelmuseet. I sin samling har museet de kemikalieflaskor som fanns i Alfred Nobels olika laboratorier. De är ihopsamlade från bland annat Paris och Italien och förvaras på Björkborn i Karlskoga där han hade ett laboratorium.

Sammanlagt är det ett 50-tal flaskor som ska analyseras. 

– Problemet var att museet kände att förvaringslösningen inte var helt lämplig. Det är ganska vanligt att man har saker som kan vara hälsoskadligt i gamla samlingar. Där de stod var det avspärrat men absolut möjligt att nå för besökare, berättar Sara Norrehed.

RAÄ har under ett par års tid haft ohälsosamma ämnen i samlingar som ett prioriterat ämne. Man har tagit fram ett gediget utbildningsmaterial för museipersonal för att uppmärksamma arbetsmiljöansvaret och ett informationshäfte. En medarbetare på Nobelmuseet gick igenom detta och kom på att det fanns jobb att göra. 

Och ohälsosamma ämnen finns det gott om enligt de undersökningar som hittills gjorts.

– Det är mycket tungmetaller, mycket blysubstanser, och en del starka syror.

Alfred Nobel är ju känd som dynamitens fader. 

Har ni påträffat något explosivt?

– Vi har inte sett på etiketter att det skulle vara något explosivt eller farligt på det sättet, framhåller Sara Norrehed. 

Är det något som inte går att analysera?

– Det vet jag inte men jag förväntar mig att för några kan vi inte säga vad det är, men att det inte är giftigt. Det kan vara en flaska där det står en sak på etiketten men det är inte det innehållet utan en blandning av tre andra. 

Arbetet sker i olika steg. 

– Det första vi gjorde var att utifrån etiketterna separera det som inte ska förvaras tillsammans som syror för sig och salter för sig.

– En del saknar märkning och man hade inte samma analysutrustning för 100 år sedan. I många fall handlar det om ganska enkla baskemikalier som vi kan bestämma klockrent men sen finns det blandningar.

RAÄ har tagit hjälp av en avdelning vid Uppsala universitet eftersom denna har annan, för dessa analyser lämplig utrustning. Där förvaras också flaskorna för tillfället och analysarbetet är i gång och beräknas vara klart i början av hösten. På grund av coronan har hela projektet flyttats framåt i tiden och de har börjat på egen hand. 

Efter det inledande arbetet upprättas en provsamling som kommer till Visby där de analyser som kan göras här färdigställs. Vid årsskiftet ska en första rapport finnas klar. 

I Visby arbetar förutom Sara Norrehed en kemist och i Uppsala en professor. Dessutom ingår en medarbetare från Nobelsidan. 

Vad ska hända när analysarbetet är färdigt?

– Tanken är att flaskorna ska tillbaka på plats. På Björkborn behöver de ordna någon typ av säkert skåp som också har ventilation. Är det viktigt för dem att ställa ut flaskorna som de är med det äkta innehållet eller kan man ha dem i ett förråd och ställa ut tomma flaskor, det lägger inte jag mig i, det styr museet, menar Sara Norrehed.

Hon framhåller att när det gäller exempelvis August Strindbergs efterlämnade kemikalier destruerades allt och nu visas bara tomma flaskor.

– Men jag tror inte att Nobels kommer att destrueras, Nobel är en så viktig karaktär i vår vetenskapshistoria att det skulle kännas konstigt. 

Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) föddes i Stockholm. 

Under 1860-talet fick han patent på dynamit och tändhatten. Han inrättade ett laboratorium för krutexperiment i San Remo, något som inte uppskattades av lokalbefolkningen. Lösningen blev AB Bofors-Gullspång i Karlskoga. Nobel köpte bolaget och började omedelbart bygga ett laboratorium och bodde då på Björkborns herrgård. 

I sitt berömda testamente avsatte Alfred Nobel en större summa till Nobelprisen och de fem första delades ut 1901. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om