Rolf Sinnemark visar konstglas i Blå Station

Glaskonstnären Rolf Sinnemark ställer ut exempel ur sin varierade glasproduktion fram till i dag.

Rolf Sinnemark på plats i utställningslokalen.

Rolf Sinnemark på plats i utställningslokalen.

Foto: Per Leino

Kultur2021-06-29 18:30

Glaskonstnären och formgivaren Rolf Sinnemark gör avancerat graalglas, en hundraårig i Sverige utarbetad teknik, men kombinerar emellanåt en avancerad produktion med ett humoristiskt anslag. Som i sina häftiga kubkannor, tekannor ställda på "fel" ledd och som han skapat i såväl keramik som glas. 

Mest känd är han förstås för sina stekta ägg. Det var det första glas han gjorde på Kosta där han anställdes 1967 som formgivare. De har hängt med honom hela tiden sedan de första såg dagens ljus via ett misstag. 

– Jag gjorde ett ägg som tappades på golvet. Då kom tanken att "vi gör stekta". Några tusen ägg som singlat ut över världen har det blivit, konstaterar han. 

Rolf Sinnemark har funnits i branschen i cirka 50 år. Han har varit verksam på ett flertal av Sveriges främsta glasbruk och även arbetat i bland annat USA. I dag har han Rone som bas och denna vecka visar han ett urval av sin spännande produktion i utställningen "Konstglas" på Uno von Corswants Blå Station i Visby.

Den svenska, en gång så framgångsrika och omtalade glasbranschen, har i dag närmast kollapsat och kvar finns verksamhet i mestadels mindre omfattning. Rolf Sinnemark exemplifierar med att när han började på Kosta var det 800 som jobbade, i dag är det ett trettiotal. 

Den som vill se Rolf Sinnemarks verk i Visby får vara alert. Vernissagen varpå tisdagen och utställningen pågår inte längre än till den 3 juli. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!