När Bergmans "Scener ur ett äktenskap" gjorde entré på TV-skärmen 1976 rusade par till familjerådgivning samtidigt som danskarna noterade ett ökat antal skilsmässor.
– Det är det fina med kulturyttringar. Det var en större stigmatisering kring skilsmässa och separation då, och det ledde till att man pratade om det. Jag är ju, hör och häpna, en stor förespråkare av samtal, säger terapeuten och sexologen Kalle Norwald.
Han är kanske mest känd som rådgivare i "Gift vid första ögonkastet", men under Bergmanveckan var det i stället Johan och Marianne från "Scener ur ett äktenskap" som fick parterapi. Problem som förekommer i filmen är även vanligt förekommande i verkliga livet, menar han. Samtidigt finns flera lärdomar att hämta om man ser på filmen med ett öppet sinne och vågar titta inåt. Men en räddad relation behöver inte alltid innebära att den förblir en kärleksrelation.
– Det har hänt i min karriär att jag förespråkat separation. Det kan leda till att jag blir den gemensamma fienden och något man möts i. Men de flesta gångerna har jag fått ett kvitto på att det faktiskt är rätt. Relationen kan ju fortsatt kvarstå, speciellt om man har barn tillsammans.
Hur hade du gått till väga med Johan och Marianne?
– Om de hade kommit till mig i slutet hade de fått beskriva sina upplevelser. Min teori är att Johan hade fått beskriva sin ånger, och jag hade fått hjälpa honom att sätta ord på sina känslor. Marianne växer väldigt mycket i filmen men jag hade frågat om hennes önskan. Om hennes vilja att fortsätta.