Skulpturutställningen blev den hetaste någonsin

Sommaren 1993 blev het i Visby. Inte bara temperaturmässigt utan, något mer överraskande, främst konstmässigt. Aldrig har väl en utställning väckt sådan debatt som "Baltic Sculpture 93".

"Omen" vakar sedan 27 år över Bilcityrondellen.

"Omen" vakar sedan 27 år över Bilcityrondellen.

Foto: Henrik Radhe

Kultur2020-05-14 16:27

Historien bakom

Insändarna flödade och flera verk utsattes för skadegörelse. Till och med tingsrätten blev inblandad.

Gotlands geografiska läge i mitten av Östersjön efter östblockets kollaps var utgångspunkten och 20 konstnärer från länderna runtom Baltic Sea inbjöds att delta med installationer.

"En utmanande lekplats där nutid blandas med medeltid i mötet mellan gammalt och nytt, där ingen kommer att förbli oberörd inför vad man ser", menade kulturminister Birgit Friggebo i sitt invigningstal den 20 juni.

Hon fick rätt i vad hon förutspådde. Krocken med medeltidsmiljön blev intensiv. Alla som tog del av de utställda verken kommer garanterat ihåg åtminstone något av dem.

Några av de mest omdebatterade verken var:

Den tyska flaggan upp och ner-vänd på halv stång. Enligt konstnären, Raffael Rheinsberg, var det en sorgemanifestation över tysk främlingsfientlighet. Den placerades på två ställen, inget fungerade.

Placerad på Österväg hissades flaggan återkommande i topp av en handlare. Denne dömdes senare för detta i Gotlands tingsrätt. Placeringen i hamnen uppskattades inte av hamnmästaren. Denne hävdade att det inte var hans sak att bedriva utrikespolitik utan att se till att det flaggades efter gängse regler. Flaggan förvarades därefter hopvikt på hamnkontoret.

På bästa utsiktsplats på Kyrkberget stod ett skräpfyllt rosa badkar som en protest mot nedskräpning och oljeutsläpp i havet. Namnlistor krävde att verket togs bort.

En gigantisk orange trämegafon på Strandpromenaden. Efter utställningen stjälptes den av på A 7-området och det värdefulla konstverket ruttnade så småningom ner.

I Nordergravar fladdrade 250 vita lakan. De blev kortlivade. Lakanen blåste sönder i förtid i den friska gotländska brisen.

Men två av verken går faktiskt att se även i dag, 27 år senare. De inköptes av dåvarande Gotlands kommun och återfinns fortfarande på sina platser. Ett har majoriteten av gotlänningarna sett, det andra är lite mer undanskymt placerat.

Det första står mitt i Bilcityrondellen, den 17 meter höga stålstegen "Omen". Den är skapad av dansksvenske Ingvar Cronhammar. Många ur en yngre generation tror att dess funktion är mera praktisk och att den har något med telekom att göra.

Det andra är "Nivå", vinkelhaken i kalksten som återfinns på Kyrkberget. Den är signerad Gediminas Urbonas, Litauen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om