SVT förtalsanmäls för dokumentären

Sveriges Television har anmälts för förtal av Josefin Nilssons ex-pojkvän. Han känner sig utpekad för Nilssons död i dokumentären "Älska mig för den jag är".

Artisten Josefin Nilsson avled den 29 februari 2016.

Artisten Josefin Nilsson avled den 29 februari 2016.

Foto: Tobias Wallström/arkiv

Kultur2019-09-24 10:16

I mars i år publicerade SVT dokumentären om Josefin Nilsson. I den får tittarna följa Ainbusk-stjärnans liv och artisteri fram till hennes plötsliga död den 29 februari 2016.

I filmen berättar bland annat systern Marie Nilsson Lind om den destruktiva relation Josefin levde i under några år på 90-talet. 

Dokumentären fick ett kraftigt genomslag och mynnade bland annat ut i ljusmanifestationer och hashtagen "brinnförjosefin". Den har i dag setts av två och en halv miljon tittare.

Det är den tidigare pojkvännen, som 1988 dömdes för hot och misshandel mot Josefin Nilsson liksom även skadegörelse och överträdelse av besöksförbud, som nu anmält SVT till justitiekanslern för förtal. 

Ex-pojkvännen känner sig, trots att han inte namnges, indirekt utpekad för att ha orsakat Josefin Nilssons död, någon som nyhetsbyrån Siren var först att berätta. Samma person har tidigare anmält SVT till granskningsnämnden.

Sargon de Basso är mannens advokat, han säger till Aftonbladet:

– Vi hoppas först och främst att justitiekanslern väljer att inleda en förundersökning. Det är inte självklart, men det är det vi hoppas på.

Anna-Carin Stenholm Pihl är producent för dokumentären:

– Vi berättar Josefins historia, via hennes egna ord i en påbörjad bok, via låtarna, hennes sista föreställning och via personer nära henne. Ingen namnges, ingen pekas ut och det var heller inte syftet, säger hon till Gotlands Tidningar.

Martin Vårdstedt är ansvarig utgivare och står bakom filmen i sin helhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!