Unika bilder av "Hansa" i ny bok om Östersjövrak

Fantastiska bilder i den här boken enligt GT:s recensent Ola Sollerman.

Fantastiska bilder i den här boken enligt GT:s recensent Ola Sollerman.

Foto:

Kultur2021-03-26 13:25

Låt mig först och främsta säga: Det är unika, fantastiska bilder, inte minst från Gotlandsbolagets torpederade ”Hansa”. ”Ghost ships” heter boken, är utgiven på Max Ströms bokförlag och handlar om skeppsvrak på Östersjöns botten.

Stort plus för bilderna, däremot minus för bokens upplägg. Bilderna visas i grupper utan bildtexter – de kommer först efteråt. Lite jobbigt, särskilt som man saknar också ett register. 

Jonas Dahm och Carl Douglas heter paret som ger ut boken. Jonas skicklig undervattenfotograf, Carl också både dykare och fotograf men kanske främst historiker och textförfattare. Han har tidigare hittat flera vrak i Östersjön, det mest kända efter den år 1952 nedskjutna DC-3:an utanför Gotska Sandön.

De har lagt ner mycket arbete på den här boken. Tolv år har det tagit och de har gjort cirka 3 000 dyk!

Östersjön erbjuder världens bästa dykning när det gäller vrak, förklarar de. Det kalla vattnet och låga salthalten bevarar vraken – och det finns tiotusentals vrak att söka. En historisk skattkista, skriver de.

Ett 60-tal vrak visas upp, allt från välkända 1500-talsskeppet ”Mars” till fartyg som sänktes under världskrigen, däribland ”Hansa” och flera ubåtar. Från ”Hansa” visas fem bilder, två från akterskeppet, en från en av de livbåtar som aldrig hann användas, och en visar ingången till aktersalongen och förstaklass-hytterna. Man berättar också om de föremål, väskor, skor och andra personliga ägodelar, som ligger kvar på botten mellan det i två stycken sönderdelade vraket.

Det är gripande att se bilderna, starka känslor väcks till liv.

Kanske finns andra gotländska fartyg bland bilderna. Några vrak anges som okända och det är inte orimligt att tro att något kan hänföras till någon gotländsk skuta. Andra vrak har gotländsk anknytning på så vis att de ligger strax utanför Gotland, som ångaren Rumina från Göteborg och tyska Aachen, bägge vilande strax utanför Östergarn. Om Aachen skrev tidningen Gotlänningen i juli 1915:

”Nya spillror från kriget har flutit iland på våra kuster. I Gothem har nämligen av hr M Arwesson med flera (troligen Mathias Arweson, min anmärkning) ilandbärgats delar av en Marconitelegrafhytt, glasskyltar, ringledning, tvenne livbojar, en madrass märkt med namnet Paul och annat av sönderslagna och värdelösa skeppsinventarier. Allt synes ha tillhört tyska passagerarångaren Aachen från Bremen, vars namn återfanns på livbojarna och av vars skeppsböcker ett par jämväl blivit ilandsbärgade i Gothem.”

En stark bok med starka bilder och öden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!