Upp- och nedvänd värld på GKF:s Julsalong

En upp- och nedvänd julgran med belysning utgör omedelbart blickfång på GKF:s julsalong. Den illustrerar den upp- och nedvända värld som 2020 inneburit.

Gunila Axén arbetar med att få utställningsföremålen på plats.

Gunila Axén arbetar med att få utställningsföremålen på plats.

Foto: Henrik Radhe

Kultur2020-11-28 15:32

"Annorlunda jul" är samlingsnamnet när medlemmarna i kooperativet knutet till GKF, Galleri för Konsthantverk & Form, på Wallérs plats i Visby, bjuder in till samlingsutställning.

– Årets julsalong är vår tolkning av den upp- och nedvända värld vi lever i, framhåller Gunila Axén, som tillsammans med Eva-Marie Kothe på torsdagseftermiddagen arbetade med att arrangera och få sina och övriga deltagande medlemmars inlämnade föremål på plats.  

Och den lilla gallerilokalen understryker temat bokstavligen. För i mitten tronar en just upp- och nedvänd julgran, komplett med belysning och närmast i funktion av en ljuskrona i rummet.

– Vi vet inte vad som händer. Men det kommer att bli annorlunda. Tiden är upp och ner och så ock vår julgran. 

I gallerirummet står föremålen uppställda på småbord. Också detta med tanke på årets julfirande som ju hos många kommer att få en ovanligt minimalistisk prägel och där de stora julmiddagarna lyser med sin frånvaro. 

Nio av GKF-medlemmarna har lämnat in föremål till julsalongen. Bland dessa återfinns två nya, yngre medlemmar. Båda är också keramiker. Det är Eva Szentivany och Amalia Bjerno. 

– Kul att det kommer nya unga, menar de båda "veteranerna".

Till de utställande medlemmarna tillkommer tre inbjudna gäster. Det är Björn Hammarström, som nyligen separatutställde i galleriet, som bidrar med en julgädda i metall. Vidare Sam Stigsson, Stockholm, som bland annat arbetar i betong, och Maria Folkesson från Västra Ämtervik som bidrar med gardinkronor. 

Många skapare innebär förstås skilda tekniker och material vilket medför stor spännvidd på de utställda föremålen. Någon maxgräns för antalet föremål per medlem finns inte utan man får lämna in det man har. Så här återfinns allt från serviser till solitärer. 

Eva-Mari Kothe har skapat en spännande "crossover" mellan litteratur och keramik. Hon har på två av sina keramikföremål ristat in nyligen avlidne Björner Torssons långdikt "Om ett ljus tänds, tänds det för att slockna". Diktens första och andra hälft på respektive kruka, lite påminnande om runstens- eller bildstensskrift. 

Förutom de ovan nämnda ställer även följande ut: Måna Engström, Elena Berg Österdahl, Lena Scharp, Anki Wolter och Julia Nielsen. Vernissage är det i dag klockan 12-16 och utställningen pågår sedan till den 29 december. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!