Las Jakobsson hade, som man säger, många strängar på sin lyra. Sången och musiken, idrotten, passionen att undervisa bygdens barn som lärare på skolan i När och förstås det gutniska språket gutamål.
Las blev hedersordförande i Gutamålsgillet när han 2005 efterträddes på posten av Tommy Wahlgren:
– Jag kan inte nog trycka på den insats han gjorde för gutamålet, han gjorde det populärt.
Under 22 år, från 1989 till 2011, gjorde Las programmet ”Gutamål” i Radio Gotland tillsammans med parhästen Bosse Carlgren.
De båda hade ursprungligen träffats när Carlgrens flyttat från Stockholm till Lau och kom där tillsammans att kläcka idén till programmet. Sammanlagt gjordes över 900 radioprogram.
Så här minns Bosse Carlgren sin mångårige vän:
– Vi hade ett gemensamt intresse för språk och det blev en speciell spänning mellan hans gutamål och min stockholmska, jag tror det bjöd in andra inflyttade att lyssna på oss. Han hade en så skön humor, Lasse, och vi hade så himla kul ihop.
Las, som egentligen hette Lars och av sina närmaste vänner kallades just Lasse, hade en stor komisk ådra vilken han inte minst fick utlopp för i Närrevyn, lokalrevyn som kom att bli känd över hela landet.
– Han var en komisk talang som även sjöng väldigt bra. Att ha kallade sig Las var för att slå vakt om gutamålet, ”Lars” uttalas ju just så. Det är inte alla förunnat att ha ett artistnamn, säger Tommy Wahlgren.
Tommy som inte enbart var vän utan även ingift i släkten, Las var hans svåger.
Till yrket var Las lärare på skolan i När, ett jobb han var engagerad i och brann för. Bland alla elever som passerat genom skolhuset märks den kvartett som senare kom att slå igenom som Ainbusk Singers.
Han var också idrottsledare, bland annat till fotbollslaget i När där blivande artisten och ainbusken Josefin Nilsson spelade tillsammans med hans egen dotter Åsa.
Åsa kom sedan att spela för Gideonsberg i damallsvenskan och även i landslaget. Hon gjorde 56 landskamper, blev ”stor grabb” och deltog i VM-slutspelet 1995.
– Lasse hade ett stort hjärta för idrotten, fotbollen, förstås, men också den gutniska idrotten ibland annat Stångaspelen, säger Tommy Wahlgren.
De senare åren av sitt liv tillbringade Las Jakobsson på Hattstugan i När.
Han avled på söndagen i kretsen av sina närmaste, i midsommartid skulle han ha blivit 85 år.
Las Jakobsson sörjes närmast av hustrun Agneta och barnen Lotta, Åsa, Roger och Henrik med familjer.