Ett av målen när Vera Kebbe tillträdde som koordinator på Roxy var att få fart på kulturföreningens barnverksamhet. Frågan var bara hur hon skulle gå tillväga.
Vera Kebbe gjorde så som unga människor har för vana att göra i kniviga lägen: Hon rådfrågade mamma.
Lisen Kebbe var med för 30 år sedan, då Gotlands barnkörer gick samman för att framföra Georg Riedels Grammisvinnande barnskiva "Lilla ungen".
Roxys satsning på barnkultur sparkas således igång med en uppdaterad version av körprojektet från 90-talets början.
– Barnkörskonserter i sig är ju inget ovanligt här på ön. Men vi vill göra något utöver det vanliga och skapa ett större sammanhang som barnen kan bli delaktiga i, säger Lisen Kebbe vid en pressträff under torsdagen.
Tanken är att körerna – fem av dem har hittills anmält intresse – ska öva var för sig, för att sedan sammanstråla under en storstilad konsert med Gotlandsmusikens jazztrio i februari nästa år.
Den här gången är det inte Georg Riedel som står för musiken, utan Britta Persson, som nyligen mottog en pokal för bästa barnmusik vid Manifestgalan.
– Jag är så hedrad att få vara med i det här sammanhanget. Det blir första gången jag jobbar med en barnkör, säger den Stockholmsbaserade artisten, som kommer att finnas med på scenen i februari.
Musiken är hämtad från hennes senaste platta "Folk. Dikt och toner om personer", som bygger på en barnbok av Emma och Lisen Adbåge.
– Jag drogs till deras texter eftersom det finns ett annat tilltal i dem. Mycket av den barnmusik som görs är outhärdlig för vuxna. Jag ville spela in en skiva som båda barn och vuxna kan lyssna på. I grund och botten är det ju mycket som förenar oss. Vi har samma funderingar kring kroppen, åldrandet och döden. Alldeles för ofta litar vi inte på barnens tankekapacitet, säger Britta Persson.
Vera och Lisen Kebbe, samt projektledaren Sara Boström hoppas att körsatsningen ska ge ringar på vattnet. De vet allihopa hur mycket det kan betyda att tidigt komma i kontakt med musiken. Vera Kebbe skiner upp när hon berättar om sina minnen från barndomens körsångsstunder.
– Det var alltid lite läskigt att träffa de andra barnen, men framför allt spännande. Och de kunde ju samma låtar som jag! säger hon.
Roxys barnkörprojekt görs i samarbete med Kulturskolan, Gotlandsmusiken och studieförbundet Bilda.