Meröppet sprids till fler bibliotek på ön

Experimentet med obemannade öppettider på biblioteket i Roma har fallit väl ut. Nu står Slite och Hemse på tur i Meröppet-projektet.

Erfarenheterna från det senaste halvåret har varit positiva, slår Sara Rosberg och Jenny Stenberg fast.

Erfarenheterna från det senaste halvåret har varit positiva, slår Sara Rosberg och Jenny Stenberg fast.

Foto: Edvin Högdal

Bibliotek & museum2019-09-27 13:37

Det har nu gått ungefär ett halvår sedan Meröppet infördes på Roma bibliotek. I praktiken innebär det att lokalerna kan besökas mellan vissa tider även när det inte finns personal på plats. 

– Konceptet kommer från Danmark och har sedan spridit sig. Skåningarna var snabba på bollen, väldigt många av biblioteken där har meröppet. Vi ser detta som ett bra sätt att tillgängliggöra öns bibliotek och har jobbat för meröppet till och från sedan 2017, säger projektledaren Jenny Stenberg.  

Varför började ni i Roma just?

– Roma ligger mitt på ön, många passerar igenom här, och det är inte långt till stan. Dessutom lämpade sig lokalerna.

För att komma in i lokalerna måste man registrera sig. I samband med det ges en kort introduktion om utrymningsvägar och förhållningsregler. När det är avklarat får man en pinkod som tillsammans med lånekortet fungerar som nyckel. Mot bakgrund av den senaste veckans medierapportering om stök på landets bibliotek kan det hela framstå som en smula vanskligt. Men Sara Rosberg, bibliotekarie i Roma, har aldrig varit orolig.

– Meröppet finns redan i runt 100 svenska kommuner, och det är ytterst få som haft problem med stölder, bråk och dylikt. Möjligen är riskerna större när det handlar om stora stadsbibliotek, jag vet inte. Men på filialer i mindre orter är upplevelsen snarare att bygden går samman för att värna om sina bibliotek. Så ska man komma ihåg att samtliga besök loggas genom kortläsaren, säger hon. 

I skrivande stund har Roma drygt 100 Meröppet-användare. Och erfarenheterna hittills är uteslutande goda. 

– Vi får höra från låntagarna att det här skapar en helt annan frihet. Många som jobbar kanske inte hinner besöka oss under våra bemannade öppettider. Sedan ska man komma ihåg att vi inte bara sysslar med utlåning av böcker. Biblioteksrummet fyller även en funktion som mötesplats – och där gör meröppet stor skillnad. Vi uppmuntrar folk att använda våra lokaler för syjuntor, bokcirklar och andra liknande sammankomster, säger Sara Rosberg.

Hur ser den typiska Meröppet-användaren ut hos er?

– Det är väldigt blandat, men man kan säga att det finns en viss övervikt småbarnsföräldrar och pensionärer. 

Förra veckan arrangerade Roma bibliotek en informationsdag om satsningen. Sara Jonsson var en av Romaborna som infann sig för att lära sig mer. 

– Biblioteket hade öppet lördagar förut, och jag saknar och gå hit med barnen då. Det är något att göra en tråkig dag, liksom. Och som vuxen tröttnar jag lätt på att läsa böckerna hemma om och om igen för barnen, säger hon.

Näst på tur i projektet står biblioteket i Slite, där meröppet ska införas under hösten. Någon gång 2020 beräknas samma sak ske i Hemse.

– Först var vi inne på att Burgsvik skulle bli det tredje, men vi kom fram till Hemse har bättre förutsättningar i dagsläget, säger projektledaren Jenny Stenberg. 

Vad som händer efter det vet hon ännu inte. Övergången till meröppet finansieras med projektmedel som kommer att vara förbrukade inom en snar framtid. 

Ska man vara orolig för att meröppet ersätter bemannade öppettider längre fram i tiden?

– Från bibliotekens håll har vi varit väldigt tydliga med att detta ska ses som ett komplement och en utökad service för medborgarna. Meröppet bör inte tolkas som en signal för att vi kan dra in personal, det är väldigt viktigt att poängtera det, säger Jenny Stenberg.

Lånekort och en pinkod ger tillgång till biblioteket även när personal inte finns på plats.
Lånekort och en pinkod ger tillgång till biblioteket även när personal inte finns på plats.
Fakta

Biblioteket i Roma är bemannat 10-17 tisdag-torsdag, 13-19 måndag och 13-16 fredag. I och med meröppet blir lokalerna tillgängliga 7-21 måndag-fredag, 09-18 lördag-söndag. För att komma in måste man vara låntagare och registrerad meröppetanvändare. Den som vill registrera sig måste ha fyllt 18. Lån görs i automat. 

Det första meröppna biblioteket öppnades 2004 i Danmark. Roma var först med att få meröppet på Gotland. Under hösten och nästa år kommer fenomenet att lanseras i Slite och Hemse. 

Karta: Roma bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!