Nya bud i kritiserade biblioteksplanen

Förslaget att lägga ned biblioteksmagasinen på landsbygden mötte frän kritik i somras. Nu har regionen svängt i frågan.

Ursprungsplanen gick ut på att centralisera öns magasin till Almedalsbiblioteket i Visby.

Ursprungsplanen gick ut på att centralisera öns magasin till Almedalsbiblioteket i Visby.

Foto: Edvin Högdal/arkiv

Bibliotek & museum2019-10-02 16:06

Det var i juni som GT rapporterade om Region Gotlands nya målsättning: Att samtliga bokmagasin ska centraliseras till Almedalsbiblioteket i Visby. Förslaget kritiserades i skarpa ordalag av såväl låntagare som anställda. I magasinen förvaras bland annat klassiker i äldre upplagor, böcker som nu riskerar att försvinna, menade kritikerna. Angelica Andersson Fihn, kultur- och fritidschef vid Region Gotland, resonerade så här när planen blev känd: 

– Biblioteken ska förse gotlänningarna med ett attraktivt medieutbud, och vi måste fundera på hur vi ska möta den uppgiften. Om vi har böcker som i princip aldrig lånas ut bör vi göra oss av med dem.

Regionen har hela tiden påpekat att det rör sig om ett förslag som kan komma att förändras. Enligt Angelica Andersson Fihn jobbar man fortfarande med samma övergripande målsättning.

– Den målbild och det arbete kring gallring vi satte fokus på internt innan sommaren fortsätter nu under hösten och kommer fortgå lång tid framöver. Dialogen kring hur vi arbetar med frågan lokalt på våra bibliotek sker mellan enhetschef och personal, säger hon i dag.

När det gäller ambitionen att lägga ned samtliga magasin utom det i Visby har det dock skett en förskjutning sedan sist. Regionen är nu inne på att åtminstone behålla magasinen i serviceorterna Slite och Hemse, om än med något minskade bestånd, meddelar Viktoria Norberg, nytillträdd enhetschef för biblioteken på Gotland.    

– Vi ser även över möjligheterna att ha förråd på de mindre biblioteken, där böcker kan förvaras, säger hon.

Förråd?

– Jo, de skulle kunna användas både till böcker och annat som biblioteken har behov av. Men man måste komma ihåg att detta är en lång process och att dialogen med våra anställda fortfarande pågår. Så det handlar fortfarande bara om ett förslag.

Isabelle Wårfors, bibliotekarie i Klintehamn, gläds åt att höra de nya tongångarna.

– Magasinen blir kvar, oavsett vad man väljer att kalla dem – det tycker jag är positivt. Och visst finns möjligheter för gallring. På vårt magasin har vi en hel del dubletter, och somligt har inte lånats på 15 år. Då är det förstås läge att fundera på om inte en nyare bok bör ta den äldres plats, säger hon.

För biblioteket i Klintehamns del innebär det troligtvis att magasinet, eller "förrådet", flyttas från vinden till ett mindre rum på bottenplan. Arbetet med att rensa ut gamla böcker har redan inletts.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!