”Systrarna Sisters”, Marie Nilsson Lind och Josefin Nilsson, har tilldelats Gotlands Tidningars Kulturpris 2015 för sin scenshow som under våren spelades drygt 50 föreställningar på Länsteaterns scen.
I måndags kväll var de båda inbjudna till Länsteatern för att se ”Kvinnan i Svart” för att sedan kunna överraskas av prisutdelningen efter föreställningen. Detta lyckades tyvärr bara till häften, men i går fick Josefin sin beskärda del av uppmärksamheten.
– Jag är så hedrad, det känns så fint!
– Vi kämpar på för att göra en fortsättning och då blir priset som en fin klapp på kinden, säger en något mindre överrumplad Josefin Nilsson på tisdagen.
När ”Systrarna Sisters” i våras hade premiär för sin scenshow på Länsteaterns scen kunde jag som recensent bara utbrista i ett stort ”Bravo!” och jag kände samtidigt en personlig glädje över att de var tillbaka på scenen. Att de senare under året var starka kandidater till kulturpriset var givet.
Marie och Josefin har en befriande härlig komisk begåvning med en underfundighet och distans till både elände och livet glädjeämnen och som gjorde vårens föreställningar så sevärda och roliga. Kanske är det trots allt deras dna som har en viss betydelse, genom pappa Allan, GT:s kulturpristagare femton år tidigare.
– Pappa Allan blev jätteglad när jag ringde och berättade, och priset känns väldigt ärofyllt med tanke på alla andra som redan fått priset, tycker Marie.
– När Ainbusk fick Karamelodiktstipendiet av Povel Ramel 1988 var vi så unga. Ju äldre man blir, ju mera uppskattar man priser och bekräftelse för det man gjort, menar Marie Nilsson Lind.
– Nu ska vi fira en vecka, sedan blir det bantning resten av 2016, utbrister Josefin Nilsson.
Deras budskap från scenen var enkelt och rakt, det är du själv som bestämmer vad du vill göra av din stund i livet och din stund här på jorden, levererat med Maries oefterhärmliga prator, med både humor och värme, och framför allt med föreställningens alla musikaliska inslag, uttrycksfulla låtar med Josefins numera mogna röst.
Trycket efter biljetterna blev naturligtvis enormt och tre veckor innan premiären har 90 procent redan sålts, varför spelperioden utökades med tre veckor redan innan premiären.
På Länsteatern hade man aldrig varit med om något liknande och det var glädjande för alla inblandade, inte minst Marie och Josefin.
Det var många som längtat efter systrarna Nilsson, inte bara här på ön, utan också på fastlandet. Gamla fans till både Ainbusk och Benny Andersson hade fått upp ögonen för den här föreställningen.
Thomas Sundström, teaterchef och föreställningens regissör, lyckades mot slutet av spelperioden att boka av ett sedan länge planerat arrangemang på teatern för att erbjuda ytterligare två veckor och totalt spelades 54 föreställningar på Länsteatern, vilket lär bli ett svårslaget rekord.
Föreställningen mottogs långt över förväntan. Det blev en föreställning som verkligen berörde gotlänningarna och de höll sin publik i ett stadigt grepp genom hela showen.
Som en osynlig hand som pekat och stöttat har hela tiden teaterchef Thomas Sundström funnits med. Han trodde redan från början på den här idén, han har inte väjt undan för svårigheter och massor av arbete, och han har naturligtvis haft en betydelse när årets kulturpris, det 28:e i ordningen, nu delats ut.