Det var i en storm förra hösten som den stora klockan högst upp på gaveln i Donnerska huset i Visby blåste sönder. Klockans minutvisare gick av och efter det fick man stänga av urverket. Sedan dess har det varit tyst på Donner plats, där klockan annars slår varje hel och halv timme.
– Det finns de som tycker det är skönt att det är tyst men det är också många som saknar att klockan går, berättar Ola Hammarbäck, fastighetsskötare i Donnerska huset.
Det var han som i samråd med teknikförvaltningen lyfte frågan om att man ville ha igång klockan igen. Det är Region Gotland som äger huset. Förvaltningen funderade länge på om det gick att laga ett så gammalt urverk, och till slut bestämde man sig för att låta renovera upp det med hjälp av en expert på området. "Klocknörden" och finmekanikern Robert Merk med egen verkstad i Visby var den som fick frågan av Region Gotland att reparera klockan.
– Jag som älskar sånt här blev helt lyrisk. När man ändå skulle ta isär verket tyckte jag man kunde göra en helrenovering på en gång. Det är all heder åt regionen som vill behålla det gamla och lägga en peng på det här, säger Robert Merk.
Den senaste tiden har han plockat isär varje litet kugghjul i urverket, rengjort och justerat. Nu väntar man bara på att en smed ska tillverka en ny minutvisare till urtavlan i svart och guldfärgad metall som sitter på Donnerska husets gula fasad.
– Det är ett väldigt fint verk, det sköter sig själv. Nu kommer det säkert att gå i 100 år till, och det behöver bara någon droppe olja då och då, berättar Robert Merk.
Uret, signerat Linderoths urfabrik i Stockholm, var ett av många större offentliga ur som levererades till Gotland runt sekelskiftet 1900 enligt Robert Merk, som i all sin nördighet forskat i saken.
– Jag har hållit på med urmakeri i över 50 år och har över 200 klockor hemma.
Uren på S:t Hansskolan och Solbergaskolan har också varit från Linderoths, och ett av få som fortfarande är i bruk på Gotland sitter i det så kallade klockhuset på Storgatan i Hemse.
Donnerska huset fungerade under 1700- och 1800-talet som handelshus, och köptes 1902 av Riksbanken som använde huset tillsammans med posten och Telegrafverket. Det var under denna tid klockan på toppen av huset kom till. En liten skylt på urverket skvallrar om att det är från 1911.
Nu återstår några sista justeringar av urverket och någon gång innan jul väntas klockan åter vara igång på Donnerska huset.