Hängande i en sele på utsidan av flygplanskroppen somrarna 1925, 1927 och 1929, bara 20 år efter att den allra första flygningen gjordes i Sverige, förevigade Oscar Bladh Visby från ovan. Bilderna hade legat bortglömda länge, när den gotländska flygfotografen Gunnar Britse kom över kopiorna av en privatperson.
Boken ”Visby från ovan” börjar säljas i morgon söndag, då Lars Bäckman signerar i bokhandeln på Adelsgatan.
– De är fascinerande och ger en bild av en mycket mer levande innerstad, där folk är i rörelse på gator med verksamhet som försvann på 1960-talet i och med att Östercentrum byggdes, säger han om de unika bilderna.
Som Visbykännare, guide och författare till flera böcker om staden, fängslas Lars Bäckman av det hisnande perspektivet – rakt ner i människors trädgårdar. På en bild syns en kvinna som hänger tvätt. Längs järnvägen på kajkanten flanerar svartklädda kvinnor och män, medan segelskutorna ligger för lastning.
– Eftersom det är sådan skärpa i bilderna ser man människor som sedan länge är döda gå på de gator där man själv lever. Det känns fantastiskt och ger en inblick i ett annat Visby, säger Lars Bäckman.
Till sin hjälp att beskriva allt det som fångades på bilderna har han haft historikern Åke G. Sjöberg. I texterna får läsaren dessutom en hel del underhållande gotländsk historia: Bland annat om storskurken Nowak som flera gånger lyckades rymma från fängelset och hittades, när man stack med en högaffel i en lada i Silte.
– På 1960-talet hittades 3 000 kronor som han gömt instoppade under taket i ladan, säger Lars Bäckman.