Orkidéer: intresset för deras skönhet bara växer

Nyutkomna "Gotlands orkidéer" är både behändig och fullmatad. Författaren och botanikern Gun Ingmansson ser ett intresse för de praktfulla blomstren som bara växer.

Brudsporre och nattviol blommar fint i midsommartid. Gun Ingmansson, författare till "Gotlands orkidéer" har Johannesnyckeln som sin personliga favorit.

Brudsporre och nattviol blommar fint i midsommartid. Gun Ingmansson, författare till "Gotlands orkidéer" har Johannesnyckeln som sin personliga favorit.

Foto: Lasse Linusson/privat

Botanik2021-06-26 09:00

När Gotlands botaniska förenings gemensamma erfarenheter nyligen resulterade i att "Gotlands orkidéer" var färdig från trycket hade författaren Gun Ingmansson en tanke om att nu kanske det gick att pusta ut:

– Men det blev bara mer arbete, fast trevligt. Jag har signerat böcker när tillfälle har getts, berättar hon på telefon från en kornåker i Fröjel.

Det har handlat om traditionell signering i bokhandel. Men också om ett ovanligt drag som visade sig mycket lyckat:

– Den 6 juni satt jag på "Guckusko-parkeringen" i Hejnum och sålde och signerade böcker, säger Gun Ingmansson och dagen innan satt bokens redaktör där.

Och med ett skratt levererar Gun Ingmansson ett litet understatement:

– Det var rätt målgrupp.

Hon har också medverkat i Sveriges Radios program Naturmorgon i ett direktsänt fältreportage:

– Vi besökte en betad ängsmark med hundratals blommande orkidéer och även en växtplats för stor skogslilja, en av de mest sällsynta arterna.

"Gotlands Orkidéer" är den andra boken om orkidéer på ön som kommit ut i år. Utan tvekan kan man säga att det här är boken för den som verkligen vill fördjupa sig i artrikedomen – och Gotland är det län i Sverige som har flest orkidéarter. Några av orkidéerna, som stora skogsliljan och alpnycklarna, finns bara här. Liksom inte minst gotlandsnyckeln som pryder bokens omslag.

Det är knepigt med artbestämning av orkidéer, då de hybridiserar. Och boken tar alltså upp sådant som "nattviol x grönvit nattviol" eller "purpurknipprot x skogsknipprot" för att nämna några exempel utanför grundkursen. Man talar om cirka 40 arter på ön, men anger också siffran 65 – när hänsyn tas till alla underarter, varieteter och hybrider.

Gun Ingmansson betonar att boken är ett gemensamt arbete. Hon har skrivit texterna, Agnita Ekman har varit redaktör och språkgranskare, Stellan Hedgren bild-och kartredaktör, Mart Marend grafisk formgivare. Bo Göran Johansson och Jörgen Petersson, den sistnämnde ordförande i Gotlands botaniska förening, har faktagranskat. Boken är tillägnad växtkonstnären Staffan Rosvall (1922 - 2002).

Den ges ut ett år när orkidéblomningen är mycket rik.

– Nu i skiftet juni-juli syn blommande brudsporre och nattviol, konstaterar Gun Ingmansson.

Hennes egen favorit har synts bland annat i ängen och på vägkanter: Johannesnyckeln, med sina karaktäristiska tvåfärgade blommor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!