Den första februari startade inspelningen av elevernas egen tv-serie "Sweet talk", en serie i sex delar. Bakom idén till serien ligger Evelina Saulo, som skrivit manus tillsammans med elever på manuslinjen. Under inspelningen fungerar hon som showrunner, det vill säga det är hon som har den kreativa kontrollen.
– Det har gått väldigt bra. Jag visste redan att skådisarna var de bästa men det kändes som att det nailades i går. Det var riktigt kul, säger Evelina Saulo efter inspelningens första dag.
Tv-serien "Sweet talk" handlar om de bästa vännerna Gabriella och Frida som driver en podd tillsammans. När Gabriella blir dumpad av sin pojkvän Jonatan inleder hon ett förhållande med Frida.
– Det blir lite av en livskris, alla vill så mycket men vet inte vilken väg de ska gå. Det handlar om behovet av att hitta sig själv som ung, säger Evelina Saulo som fick idén till serien när hon lyssnade på en låt av artisten Tove Lo.
Evelina Saulo berättar att hon i sina manus vill inkludera grupper i samhället som inte alltid har fått se sig själva på tv, som hbtq-personer.
– Det finns väldigt många bra serier om hbtq-personer men de har sällan huvudrollen och har de det så är det väldigt tragiskt.
Arbetet med serien startade redan förra våren och hela hösten har ägnats åt förproduktion, till exempel att leta skådespelare, ha auditions och att planera varje inspelningsdag. Ett 25-tal elever och lärare, plus de inhyrda; skådespelare, regissör och fotograf, jobbar med produktionen. Inspelningarna ska pågå i sex veckor.
– Det känns helt otroligt, det är ju det här vi har längtat efter och förberett ganska länge. Det är väldigt spännande och extremt lärorikt, säger Ida Ippolito som är regiassistent och ansvarig för att skådespelare och statister är på plats vid tagningarna.
Hon jobbar tätt ihop med inspelningsledaren Patrik Thornell som ser till att hela maskineriet jobbar framåt och att teamet håller tiden. Han berättar att under den första hela inspelningsdagen fungerade det mesta som det skulle, även om det var en del teknikstrul. Men även problem ses som positivt av eleverna, för de är ju här för att lära sig.
– Egentligen är allt som inte går enligt planen bra för då får man lära sig av det och veta hur man ska förebygga det kommande dagar, säger Patrik Thornell.
Även de tre professionella kvinnliga skådespelarna tycker att inspelningen flyter på bra. Att det är elever bakom produktionen märks bara i de små detaljerna.
– Det är alltid nerver men det är en högre nivå nerver här, säger Melina Åkerman Kvie som spelar en av huvudrollerna, den som Gabriella.
– Folk lär ju sig så en del saker tar lite längre tid. Och så är det vissa grejer som folk gör väldigt noggrant som man inte alls gör ute i arbetslivet, säger Dia Jovanovic, som gör den andra huvudrollen, Frida.
– Alla verkligen hjälper varandra. Det är som en liten familj, det är extra mycket här, säger Ines Milans som i tv-serien kommer att synas i rollen som ljudteknikern Ronja.
Huvudansvaret för inspelningen har Joakim Nordberg, ledare för folkhögskolans filmarbetarlinje. Det är han som ser till att allt funkar och att alla mår bra. Viktigt är att alla har respekt och förståelse för varandras funktion.
– Filmbranschen har en hierarkisk struktur men det behöver inte betyda att det är en dålig arbetsmiljö.