Sudret hyllar Svenrobert med en bok

Det borde författas en bok om Burgsviksprofilen, tecknaren, grafikern och skulptören Svenrobert Lundquist. Så tänkte hans vänner. Och när han själv inte orkade tog man saken i egna händer.

Det blev en bok om Svenrobert Lundquist. En maffig bilderbok med konst som han själv skriver om. Och så nästan dagboksliknande anteckningar om ett liv med svåra sjukdomar hämtade från hans facebook.

Det blev en bok om Svenrobert Lundquist. En maffig bilderbok med konst som han själv skriver om. Och så nästan dagboksliknande anteckningar om ett liv med svåra sjukdomar hämtade från hans facebook.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Burgsvik2020-06-25 16:03

Redan som liten besökte Svenrobert Lundquist sin morbror, skulptören Sven Lundqvist i Burgsvik. Det var också här Svenrobert själv lärde sig älska att forma sandstenen. Med åren och somrarna på Gotland blev han en profil på byn. Som en i gänget på fikets "gubbdagis". Som författare till tre böcker om Gotlands medeltida kyrkor och dess konstskatter och med uppskattade sommarföreläsningar om desamma. Och nu senast dopfunten – en kopia av Öja kyrkas medeltida funt som han högg under fyra somrar vid stenfabriken i Burgsvik och som invigdes 2017. 

Svenrobert är sedan flera år sjuk. Och det vackra sommarhuset med bed and breakfast i Burgsvik kommer han och hans fru Mona snart att lämna. Tobbe Björck, Burgsviksbo och sedan länge Svenroberts gode vän, berättar att han länge tjatat på Svenrobert om att han borde skriva en bok om sig själv.

– Jag har tjatat i säkert sex, sju år. Han har rest runt i världen och har så mycket att berätta. Men nu på senare tid tänkte jag: "Jävlar, han kommer inte att orka skriva själv".

Författaren och vännen Lena Katarina Swanberg, deltidsboende i Burgsvik, berättar att hon hade parallella tankar.

– Jag pratade med Svenrobert och hörde på honom att han hade lust med en bok. Han är så full av skrönor och berättelser.

Hon sa att hon skulle komma till Burgsvik och lyssna och skriva, men Svenrobert mådde inte bra och så kom coronapandemin i vägen. Efter flera telefonsamtal visste ändå Lena Katarina hur Svenrobert ville att hans bok skulle berättas, inte från A till Ö – utan bitvis, som skärvor. Vännen och redaktören Jörgen Widsell kom med idén att hämta material från Svenroberts Facebook-konto och började välja ut texter och leta efter passande bilder till dessa. Lena Katarinas roll blev att redigera texterna och skriva förordet.

– Det är helt förbluffande. Vi trodde nog att texterna skulle gå att trycka som de var. Men när man för över facebook-texter till ett papper inser man att det går inte. De måste redigeras, berättar hon.

Ännu en vän, formgivaren Jack Wahl, började fundera på layouten. En förfrågan om vänner ville förboka ett köp av den tilltänkta boken skickades ut. Det blev grunden till att idén kunde genomföras. Tobbe Björck fick uppdraget att samla in pengarna. 

– Sen satt vi som tillhör riskgruppen i vår isolering och pysslade, ett riktigt grupparbete på distans, skrattar Lena Katarina. 

Det är ett hästjobb som den lilla redaktionen genomfört. Boken med namnet "Skärvor" blir en 80-års hyllning till Svenrobert och är nu klar. Vi får ta del av Svenroberts egna Facebook-inlägg från 2015 och framåt. Personliga inlägg om livet, tankar på döden och sjukhusbesök. Men boken är kanske framför allt en bilderbok med Svenroberts miniföreläsningar om konsten, hans "livsluft" i allt det svarta. 

Det är inte en lidande-bok, säger Lena Katarina bestämt. Den andas istället hans attityd, drastiskhet och enorma berättarglädje. Hon påpekar även att boken naturligtvis inte bara skrivits för hans vänner utan finns på bokhandeln.

– När boken överlämnades blev han så glad så han sa bara "Oj, oj, oj". Lite senare tror jag Svenrobert kommer att tala om för oss att vi borde ha tagit med föreläsningen om den och den konstnären. Och ifrågasätta varför vi valde den och inte den, men han blev glad och det har varit det enda syftet, avslutar hon.

Svenrobert Lundquist

Svenrobert Lundquist föddes 23 februari 1940 i Åtvidaberg och utbildade sig vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1963–1967. Han var prefekt för Konsthögskolan Valand 1984–1987 och chef för Göteborgs konsthall 1996–1999. Svenrobert har gjort ett 25-tal offentliga utsmyckningar. Hans konst består av figurativa teckningar och skulpturer i trä och sten. Svenrobert är bosatt i Möndal och har sedan 60-talet ett sommarhus i Burgsvik.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!