Han bor för all del på Stora Essingen i Stockholm, skådespelaren och numera också författaren Anno Lindblad.
Men det är, säger han, på Gotland han har sin själ. När han kör av färjan och tar sig till huset i Burs faller axlarna ner och han omfamnas av ett längtat lugn.
– Känslan för Gotland är så stark…nej, den kan nog inte bli starkare, säger han.
Som barn hängde han alla sommarlov på Östergarnslandet och i Ljugarn, i släkten finns bakåt i tiden amiralen Jacob Hägg med kopplingar till Katthamra gård.
Det är också främst på Gotland, i skrivarlyan i Burs, han skrivit sin debutroman, den som är första delen i en tänkt trilogi med kopplingar gutarnas historiska krönika.
Ty så är det, inte långt därifrån, i Ljugarn, ligger det stora gravröset Digerrojr där Tjelvars sonson Graips enligt sägnen är begravd.
Romanen – med undertiteln ”I kärlekens frånvaro gror ondskan” – är en ruskig historia om en pojke som växer upp på gotländska slätten under brinnande världskrig och blir utelämnad åt sin hjärtlösa mor när fadern reser till finska fronten.
Med fantasi som sin enda fristad flyr han in i Rojrskogen om natten, där trollväktarna skyddar Graiprs bägare.
I berättelsen blandas fantasi och litterär verklighet, nu- och dåtid, den befolkas av akademiker och en luttrad kriminalkommissarie och tar läsaren till det förflutnas alla dunklaste vrår.
– Ja, säger Anno Lindblad. Det blir mer ondska än någon egentligen kan tänka sig.
För egen del har han dock vistats i dessa tankar. Länge. Vridit och vänd på idéerna i fyra, fem år, gjort research…bland annat många besök vid det stora gravröset vid Ljugarn…för att sedan sätta sig i lyan och snida fram berättelsen.
Mycket jobb, absolut. Men också fyllt av lust. Litteraturintresset har alltid funnits, han är noga med rytm och struktur och, kanske framför allt: Gillar att berätta historier.
– Fantasin tog tag i mig som pojke och gör det än i dag, trollens närvaro, alla sägner och legender.
Det är märkligt, funderar han, att ingen spänningsroman tidigare fångat den gotländska mystiken och heller inte bottnat i Gutasagan.
– Men känner man inte till den gör det inget, det fungerar det som en ”vanlig” roman också, säger Anno Lindblad.
”Digerrojr” är utgiven på gotländska förlaget Liberans. Den finns även som ljudbok, inläst av skådespelaren Stefan Sauk.