Elva revyer och en julshow. Det var vad Ronecabarén hann med under åren 1992 till 2010 – men sedan tog det plötsligt stopp. Kanske hade ensemblen plötsligt blivit lite mer kräsen än tidigare.
– Vi har tänkt att ”en till måste vi göra” och vi har varit på väg flera gånger, men processen är inte så enkel. När vi har testat våra idéer har vi inte tyckt att det har hållit, berättar Tore Pettersson, som drog igång Ronecabarén för 26 år sedan.
Men det senaste halvårets politiska förvecklingar har bjudit på rikhaltigt stoff för en bygdecabaré. George Thomasson satte sig ned och formulerade en grundidé och fick tummen upp från hela gänget.
– I första akten kommer vi att reda ut alla frågor som politikerna har gått bet på. Och vissa politiker kommer man att känna igen mycket väl, säger Tore Pettersson.
Den andra akten blir en nummerrevy av det traditionella slaget. Här blandas gamla nummer från tidigare uppsättningar med nyskrivet material.
– Det blir ett hopplock av både gammalt och nytt, säger Tore Pettersson.
Någon exakt innehållsdeklaration vågar Tore Pettersson inte bjuda på, för utmärkande för Ronecabarén är att föreställningen kan förändras in i det sista.
För det här är ensemblen som lever utan regissör.
Tore Pettersson beskriver en arbetsprocess där man grälar sig fram till bra lösningar:
– Alla är regissörer. När något inte fungerar säger de andra ifrån och så gör vi om det.
I år kommer Tore Pettersson inte stå på scenen själv. I stället består ensemblen av Evali Nilsson, Annika Lindblom, Göran Winarve, George Thomasson, samt de två nykomlingarna Johanna Smitterberg och Petter Winarve. För musiken svarar Elisabet Franzén, Ylva Pettersson, Mikael Larsson och Lasse Knutas.
Ronecabarén kan lätt förväxlas med Suderrevyn, som också ger sina föreställningar i Rone bygdegård.
– Det måste vara unikt att det finns två grupper i en bygdegård. Så är det nog inte någon annanstans. Men det är stora kontraster mellan grupperna, säger Tore Pettersson och fortsätter:
– Vi är ju lite mer åt buskishållet. Vi har försökt att få bort den stämpeln, men publiken tycker att under-bältet-humorn är väldigt rolig och fordrar att få se Göran Winarve naken – och då får man ge dem det.
Trots att åren har gått sedan sist är publiken med. Tore Pettersson märker att det är bra tryck på bokningen. Så bra att man redan innan premiären har lagt till en extra föreställning.