På Slite ishalls övervåning står Britt-Louise Malmqvist, eller Bittan som hon kallas av sina vänner, och placerar ut kortlekar på de runda borden. En värmefläkt värmer upp den annars kalla lokalen. Kaffet puttrar på i köket och korven kokar på spisen, i väntan på hungriga spelare. I kväll blir de totalt 22 personer som ska spela canasta – eller rättare sagt samba canasta.
– Då får man lägga stegar, säger Bittan Malmqvist självklart.
Det är nu 20 år sedan Bittan Malmqvist blev canastabiten, som hon kallar det, när hon började spela i Visby Canasta.
– Jag jobbade på krog en gång i världen, och då kom det in ett par som började prata om canasta. De tog alltid en öl innan tävlingen. Jag tyckte det där spelet lät bekant, hade jag inte spelat det som liten? Så till slut frågade jag tjejen om jag fick följa med, säger Bittan.
Och på den vägen är det.
Men för två år sedan tröttnade Bittan på att köra från Lärbro till Visby varje måndag.
– Jag tänkte ”ska vi inte ta och prova i Slite ändå”.
Sagt och gjort. När Slite Canasta startade i augusti år 2014 var de sex personer som möttes på den lokala pizzerian Alimento för att spela kort.
– Sen blev vi så många så att matgästerna inte fick plats längre, skrattar Bittan Malmqvist.
Då flyttade de in på övervåningen på Slite ishall.
I dag har Slite Canasta ungefär 50 medlemmar och förra veckan började dessutom 15 personer en nybörjarkurs. Förutom Bittan, som är ordförande, rymmer klubben flera eldsjälar som brinner för det sydamerikanska kortspelet. Systrarna Siv Nilsson och Åsa Borg tar varje vecka hand om resultatet. Det ska dokumenteras och snabbt upp Facebook. Efter en avslutad tävling, som alltid pågår i tre veckor, skickar de in det totala resultatet till tidningarna.
– Det är så roligt. Både tjejer och killar, i alla åldrar, är med och spelar. Vi har medlemmar som är allt från 19 år till 82 år, säger Åsa Borg.
82-åringen, vid namn Martin Österberg, är med även denna kväll. Likaså 19-åringen Estelle Laakso.
– Hela familjen spelade och Bittan tjatade så jag började, skrattar hon och fortsätter:
– Jag fastnade direkt, det är så himla roligt.
Bittan har utan tvekan en förmåga att värva medlemmar.
– Jag har alltid sagt att jag aldrig tänker sätta min fot där, säger Timmy Broa (runda bilden).
I dag är den 29-åriga Slitebon klubbens bästa canastaspelare.
– Han har ett fantastiskt minne när han räknar korten, berömmer Åsa Borg.
Han är även klubbens hustomte, som Bittan kallar honom.
– Han hjälper till mycket, ordnar med kaffet och korven, säger hon.
För att spela samba canasta behöver du tre kortlekar, ett poängprotokoll, en penna och en kortkorg. Canasta betyder nämligen just korg. Spelet går ut på att först få 10 000 poäng, och det får du genom att bilda så värdefulla kortkombinationer som möjligt. Antingen av kort med samma valör eller av stegar i samma färg. Man spelar oftast i lag om två och när någon har fått sju av samma valör eller i stege har laget fått en canasta. En match är uppdelad i tre omgångar, som repektive pågår i en timme.
En gång om året arrangeras de finska mästerskapen i samba canasta. Då åker de till Helsingfors och möter finnarna. Sedan kommer finnarna till Gotland under Slite Canasta Open i maj och Visby Canasta Open i augusti. Relationen mellan länderna föddes när Visby Canastaklubb fyllde 50 år, vilket de firade genom att åka på bussresa till Helsingfors.
– I år är det tolfte året vi åker till Finland för att spela canasta, konstaterar Bittan.
Men i kväll spelar de på hemmaplan. Åsa Borg och Yvonne Engström möter den här kvällen Bengt Lindström och klubbens vice ordförande, Thomas Liljegren.
– Canasta är som schack. Man kan snabbt lära sig hur spelet går till, men sen krävs det tanke och träning, säger Yvonne Engström.
– Det är taktik och tjuv- och rackarspel som gäller, tillägger Thomas Liljegren.
Samtliga är klädda i varsin röd huvtröja med ”Slite Canasta” tryckt på ryggen. Runt dem hörs, förutom smattret från kortlekar som blandas, skratt, lättade suckar, svordomar och allmänt struntprat. För trots klubbens seriositet är det sociala mötet lika viktigt.
– Man ska skratta och ha roligt, slår Bittan fast.
Klockan ringer, en timme har gått och den första matchen är därmed klar. Åsa springer fort till datorn för att skriva in resultaten. Nu återstår två matcher.
Kvällen är ung.