I veckan meddelade arrangörerna till deckarfestivalen Crimetime Gotland att de valt att tidigarelägga evenemanget från vecka 33 till 31 nästa år. Orsaken är, enligt festivalchefen Carina Nunstedt, att man vill undvika att festivalen krockar med skol- och jobbstarten. I år såldes 35 procent fler festivalpass och festivalen hade nästan 3 000 besökare, att jämföra med 2015 då totalt 2 500 personer besökte Crimetime. Nu hoppas man dock kunna locka ännu fler.
– För att Crimetime ska kunna växa publikmässigt och bli en långsiktigt hållbar festival behöver vi ligga vid en tidpunkt då fler har möjlighet att komma. Att det är betydligt fler sommargäster och turister på Gotland vecka 31 är naturligtvis positivt, säger Carina Nunstedt.
I april beslutade regionstyrelsen att bevilja Crimetime finansiellt stöd med upp till 40 procent av projektets kostnader, dock högst med 550 000 kronor. En av anledningarna till att regionen bidrar finansiellt är just att projektet förlänger turistsäsongen en vecka, vilket inte längre är fallet.
Inger Harlevi (M), ledamot i regionfullmäktige, är kritisk till att regionen stöttar ett evenemang som nu är flyttat till högsäsong.
– Beskedet om att tidigarelägga Crimetime kom som en blixt från klar himmel. Jag tycker det är märkligt att regionen stöttar det, grundfilosofin är att man ska få regionalt stöd om man gör någonting utanför högsäsongen och på så sätt hjälpa till att utveckla Gotland. Vecka 31 är redan en välbesökt vecka, säger hon.
Stefan Persson, näringslivschef på regionen, ser dock både för- och nackdelar med att festivalen har bytt datum.
– Vi ska inte sticka under stol med att vi hellre hade sett att Crimetime låg kvar vecka 33 och den önskningen har vi fört fram. Men arrangörerna vill få fler besökare och vi vill ha kvar Crimetime, det går inte att få allt, säger han.
Stefan Persson vill även poängtera att regionen inte direkt går in med pengar som hamnar i Crimetimes fickor. Pengarna går till kultur- och fritidsförvaltningen som sedan sponsrar de mindre kommersiella delarna av festivalen.
– Därför har vi inte haft ett förhandlingsläge där vi kan säga att vi drar oss ur om de flyttar festivalen. Vi ser även fördelar med att lägga Crimetime vecka 31, till exempel att det då slipper att krocka med kongressmarknaden som drar i gång runt vecka 33.
Carina Nunstedt håller fast vid att en tidigareläggning av festivalen var nödvändig.
– Det kostar en hel del i både tid och pengar att bygga och arrangera Sveriges största deckarfestival och vi behöver växa betydligt publikmässigt för att få det att gå runt. Jag hoppas och tror att etableringen och lanseringen av Crimetime Gotland redan har lyckats med målet att förlänga säsongen. Deckarfestivalen har genererat enormt mycket positiv PR för Gotland.