Författaren Katarina Wennstam, som är aktuell med nya spänningsromanen "Gänget", lockade många spänningsälskande festivalbesökare med författardrömmar, till deckarfestivalens årliga skrivarskola.
– Research är allt. Att läsa ett bra förhör slår vilken deckare som helst! Du kan aldrig fantisera ihop något som slår verkligheten. Begär ut förundersökningsprotokoll från utredningar och gå på mordrättegångar. Rättegångar är formulär 1A. Alla mord och våldsbrott slutar där inne. Det sätter verkligen igång din process, säger hon.
I Sverige har alla rätt att ta del av offentliga handlingar hos myndigheter och får skriva av dem, fotografera dem och kopiera dem.
– Det är en guldgruva att jobba med research i Sverige. Offentlighetsprincipen gör att du har tillgång till i princip allt. Jag har hittat domslut ända bak till 1500-talet. Nyckeln till allt är att ha målnumret. Det är starten till allt. Då kan du få ut förundersökningsprotokoll, gamla åtal, följa fall som går vidare från tingsrätten till hovrätten och få reda på när det är dags för rättegång, berättar Katarina Wennstam och fortsätter:
– Att intervjua poliser och andra personer inom rättsväsendet är väldigt lärorikt, men det kan vara svårt för dem att uttala sig om aktuella fall. Så välj att rikta in dig på fall som har ett par år på nacken – så kallade "kalla fall" – för att få ut så mycket information som möjligt. När förundersökningssekretessen släpper kan de prata mycket mer, säger hon.
Normalt tar det 18 månader för Katarina Wennstam att låta processen gå från idé till tryckt bok.
– Min period börjar med research, fortsätter med hårdskrivande och avslutas med bearbetning – eller livskris som jag också brukar kalla det. När du är klar med ditt manus gäller det att ha någon som är duktig på att läsa som kan kolla igenom det; allt från stavfel till att vara brutalt ärlig. Håller det? Är det spännande? Jag går tillbaka och skriver om historien hela tiden. Research och korrekturläsning gör ju att plotten får skrivas om hela tiden.
Vilket är ditt bästa tips till dem som vill skriva sin första deckare?
– Det kan vara svårt att komma igång med en "äkta" story när man inte har skrivit deckare tidigare. Så "gräv" där du står. Jobbar du på ett sjukhus – låt sjukhuset vara en central del av din historia. Är du taxichaufför – låt en taxichaufför vara huvudpersonen.