Simon Rydén i dansföreställning i ruinen

Barockmusik på cello. Folkvisor. Och så dansaren Simon Rydén, som nyss flyttat till ön. Det väntar en speciell fredagkväll för publiken i Kulturdralen.

Simon Rydén, inflyttad till Visby i våras, dansar i Sankt Nicolai ruin fredag kväll.

Simon Rydén, inflyttad till Visby i våras, dansar i Sankt Nicolai ruin fredag kväll.

Foto: Stephan Andersson

Dans2020-08-13 19:05

Simon Rydén, 24, uttrycker sig i dansen och har så gjort ända sedan han som barn fascinerades av konstformen under en föreställning med dansgruppen Bounce. Han kom in på Kungliga Svenska Balettskolan, där han var kvar till sitt första år på gymnasiet. Han dansade professionellt i Österrike och sen blev han antagen till världskända Julliards school of music i New York, dit konkurrensen är knivskarp.

Han dansar klassiskt och modernt och har tidigare gett uttryck för att rörelser från dans till hiphopmusik och klassisk balett har mycket gemensamt. Mötena med andra dansare, konstnärer, musiker, sångare, publiken, inte genren är det som betyder något.

På fredag kväll ger han en föreställning i Sankt Nicolai Ruin, också känd som Kulturdralen, i Visby. Det sker i ett konstnärligt möte som också bjuder på folkvisa med sångerskan och körledaren från Källunge, Sofia Lilja och barockmusik med cellisten Johannes Rydén. Johannes är äldre bror till Simon och den ena halvan av duon Rydén & Rehak, finalister i kammarmusiktävlingen ”Ung och Lovande” 2019.

Det är kulturföreningen Roxy som arrangerar föreställningen och det var på Roxys kansli som kontakten, av en slump, mellan dansaren och sångerskan knöts. Simon Rydén tycker det ska bli spännande med en intim föreställning med nutida dans i kyrkoruinen:

– Det blir mitt första projekt här och jag hoppas det kommer att bli fler, säger Simon Rydén, som bytte bostadsadress från Stockholm till Visby i våras:

– Det var nästan ett impulsbeslut, när coronan kom. Jag tog tillfället att flytta någonstans där man kunde jobba, men det ändå kunde kännas som semester.

Liksom för många andra frilansande kulturarbetare, försvann uppdragen, auditionerna och bokningarna snabbt för honom när pandemin var ett faktum och restriktionerna för att begränsa smittspridning beslutades. Mötet med Gotland blev lyckat:

– Det finns många spännande konstnärer på Gotland och jag har lärt känna flera av dem.

Det är liveframträdanden som intresserar Simon Rydén, som också menar att han det är lite tråkigt för dansare som uppträder i sammanhang som till exempel Melodifestivalen.

– Dansen behöver tid och utrymme, säger han.

För att försörja sig har han gett sig in i ett för honom helt nytt yrke:

– Jag arbetar på ett demensboende och jag tycker om det, förvånansvärt mycket mer än jag från början hade trott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!