Vattenbristen skildras i dokumentär som spelas in på ön

Tina-Marie Qwiberg gör en film om vatten. Samtidigt drabbas Sverige av extrem torka. "Det blev tydligt att allt är kopplat till klimatfrågan", säger hon.

Tina-Marie Qwibergs film Livets vatten är den tredje i en planerad svit av fyra.

Tina-Marie Qwibergs film Livets vatten är den tredje i en planerad svit av fyra.

Foto: Stig Hammarstedt

DOKUMENTÄR (GA)2018-07-30 13:23

Tina-Marie Qwiberg är en gotländsk dokumentärfilmare som tidigare har gjort ett antal filmer med fokus på naturresurser och klimatet. Nu arbetar hon med en film om hur vi hanterar vårt vatten runtom i världen. Livets vatten, som filmen heter, kommer att visas på Sveriges television våren 2019. Den kommer att spelas in i bland annat Estland, Kalifornien, Nederländerna – och Gotland.

– Vattenfrågan kommer att bli nästa stora anledning till konflikter i världen. Eller den är det egentligen redan, säger hon och nämner bland annat kriget i Syrien som ett exempel.

Den ursprungliga idén var att filmen skulle skildra hur sötvattenbrist påverkar människan och samhället. När Tina-Marie Qwiberg började arbeta med filmen märkte hon emellertid att det blev svårt att smalna av frågan.

– Det blev tydligt att klimatfrågan i sin helhet skulle bli en del av berättelsen, säger hon.

Som exempel nämner hon hur vatten i sin gasform skyndar på den globala uppvärmningen. Hon anser att sommarens torka och skogsbränder kan ses som en konsekvens av ett förändrat klimat.

På Gotland har det bland annat filmats i När, Rone och Etelhem. Tina-Marie Qwiberg berättar att sommarens torka kunnat illustrera just de problem som filmen handlar om.

Dessutom har öns kalkindustri också kommit med på ett hörn.

– Kalkbrotten är en typ av gruvdrift. Och den industrin är ett av de största hoten mot grundvattnet, eftersom den förorenar källorna i marken.

Hon anser att mer borde göras i vattenfrågan – exempelvis skapa system för att spara regnvatten i stor utsträckning. Den sortens avsaltningsanläggning som just nu är under uppbyggnad på Gotland ger hon inte mycket för.

– Jag är skeptisk till sådant. Det är nördar som tror att tekniken kan lösa problemen när vi egentligen bara borde ta hand om det vatten vi har. Men då krävs det stora förändringar i samhället.

Tina-Marie Qwiberg tycker bland annat att dricksvatten inte borde användas för att spola i toaletten, eller i industrier där olika rengöringsprocesser skulle kunna ske med annat vatten. Och hon är orolig över att det enligt henne inte händer tillräckligt i klimatfrågan.

– Politikerna tar aldrig några radikala grepp. De är alldeles för mjuka.

Filmen som just nu är under arbete kommer att bli den tredje i en svit av fyra. De tidigare två filmerna har handlat om odlingsjord och binas roll i ekosystemet. Vad den fjärde har för tema är redan klart.

– Den kommer att handla om skogen, mer kan jag inte säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!