Radiodokumentären "Olyckan på atomubåten Kursk" publicerades 1 maj, men det var redan under hösten 2021 som arbetet påbörjades. Hanna Sihlman hade nyligen gjort sin första dokumentär för radiokanalen – avsnittet "Galleriabomben i Finland".
– Jag vill nog undersöka fler sådana historiska händelser som man har ett ganska svagt minne av själv. Då kom jag in på den ubåtsolyckan, som jag minns att jag läste rubriker om i tidningarna när jag var i tonåren, säger hon.
Det var för snart 22 år sedan, i augusti år 2000, som atomubåten Kursk skulle vara en del av en övning med den ryska flottan. Morgonen efter att man gått ned i havet meddelade kapten Gennadij Ljatjin att man var redo att avfyra en första torped, som en del i övningen. Vid lunchtid samma dag registrerades istället en explosion från ubåtens position.
Ett 20-tal av de totalt 118 ur besättningen levde fortfarande trots explosionen och efter att ubåten sjunkit till havets botten. Räddningsförsöken misslyckades gång på gång, ändå väntade Ryssland med president Putin vid makten med att ta emot den hjälp som erbjudits från Norge och Storbritannien. När han väl gjorde det var det för sent, och alla som befunnit sig på Kursk var döda.
Detta blev ett nationellt trauma som skakade Vladimir Putins nyss påbörjade karriär som president i grunden.
– Då var medierna fortfarande ganska fria i Ryssland, och Putin fick mycket kritik. Han hade ju valt att inte avbryta sin semester under de räddningsförsöken. Det har varit särskilt intressant att läsa alla ledare och nyhetsartiklar från den tiden, där många trodde att Ryssland efter Kursk skulle förändras till mer av en demokrati. I dag är det ju uppenbart att det inte blev så, säger Hanna Sihlman.
Genom dokumentären, och framför allt Rysslandsexperten och professorn (i statsvetenskap) Bo Peterssons glasögon, ges lyssnarna nya perspektiv på Putins makt och styre.
– Putin insåg att det var nödvändigt att som ledare finnas på plats för att uttala sig och visa handlingskraft, säger Hanna Sihlman.
Hon fortsätter:
– I höstas kunde jag ju inte ana att det skulle bli så pass aktuellt. I övrigt tror jag att vi kan lära om samtiden genom att se på historien. Jag märker det när jag gräver i gamla saker, hur mycket som går i cykler.