Medeltidsveckan blir helvegetarisk – allt kött tas bort

Medeltidsveckans arrangörer har tagit stora steg. Nu genomför man en av de största förändringarna – man stryker allt kött från menyerna.

Medeltidsveckan.

Medeltidsveckan.

Foto: David Skoog/arkivbild

Ekologisk mat2022-04-01 05:05

Traditionens makt är stor brukar det sägas, men även traditioner måste brytas. I synnerhet när det handlar om den stora omställning som måste göras. Så har arrangörerna bakom Medeltidsveckan resonerat när man nu genomför en övergripande förändring i veckans utbud.

Allt kött försvinner. Inga fler helgrillade vildsvin eller lamm.

– Äntligen har vi nått ett av våra stora drömmål. Vi arbetat intensivt med den här frågan, och nu kan vi stolt presentera det briljanta samarbetet med kooperativet Gröna Gotland, säger projektledaren Vincent Fröull.

Förändringen ligger helt rätt i tiden, menar vd:n för Gröna Gotland Valle Johansson:

– Medeltidsveckan har genomgått stora förändringar på kort tid och när de sökte upp oss på Gröna Gotland och ville ta ytterligare steg så var det inget snack, vi hoppade i båten direkt.

Medeltidsveckan i och med detta sänkt sitt klimatavtryck med hälften.

– Förändringen kommer sannolikt inte påverka våra besökare eller marknadsdeltagare nämnvärt, säger marknadsdirektören och producenten John Friederich. 

– Vi har bytt ut helgrillat vildsvin mot kålrötter, skapat forellsmakande råkost, och fejkon och lyckling är några av alternativen. Granskott med nu när jag tänker på det. Nästa år tänker vi bli helt alkoholfria, och en fundering är hur vi ska göra med ylle, eftersom så många har allergier. Kanske får vi se över det här med lamm och hästar också.

FOTNOT: Uppdaterad 12.53: Artikeln är ett aprilskämt. Medeltidsveckan kommer presentera sitt faktiska hållbarhetsarbete, där goda vegetariska alternativ införs hos restauratörerna. 

Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!