Oväntade beskedet: Eldshowen tillåts i Nordergravar

Gycklargruppen TRiX beviljas nu dispens från eldningsförbudet för att genomföra sin välbesökta eldshow i Nordergravar. Så säger räddningstjänsten.

Gycklargruppen TRiX får dispens att genomföra sin välbesökta eldshow i Nordergravar.

Gycklargruppen TRiX får dispens att genomföra sin välbesökta eldshow i Nordergravar.

Foto: Tommy Söderlund

ELDSHOW2018-08-08 17:30

Efter att på tisdagen ha skickat in en ansökan om dispens får nu gycklargruppen Trix tillstånd att genomföra sin eldshow på onsdagen i Nordergravar med levande eld, trots det rådande eldningsförbudet.

– Vi bedömde att eldshowen kan genomföras utifrån deras egna utlovade säkerhetsåtgärder, säger Per Wikberg, brandingengör vid räddningstjänsten.

Under eldshowen kommer flera framträdanden att äga rum, bland annat fackeljonglering.

Gycklargruppen ska innan, under och efter showen vidta ett stort antal säkerhetsåtgärder. De ska bland annat ha specifika "prepp-ytor" där oanvända redskap förvaras och där släckning sker, ingen eld tas ut från scen och backstageområde, och personer med relevant släckningsbehörighet ska befinna sig på scen. Åtgärderna tillämpas för att minska risken för gnistbildning och gnistspridning.

– Man har bland annat klippt gräset, lagt sand på området och gräset kommer att vattnas runt om, för att minimera brandrisken, säger Per Wikberg.

Det kommer även att finnas släckningspersonal på området.

Regionens villkor för dispensen är att ingen pyroteknik får användas i föreställningen, inga avsteg från redovisade säkerhetsåtgärder får göras och man måste ha möjlighet att larma 112 vid nödläge.

Flertalet dispensansökningar har skickats in i och med eldningsförbudet och regionen har totalt sju avslag, elva beviljade dispenser, fem som ligger för komplettering och fem som inte omfattas av eldningsförbudet.

Sedan tidigare har Trix beviljats dispens för att få arrangera eldshower i vissa av ruinerna i Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!