Historiskt fynd hittat vid renovering

Gotlands museum undersöker nu ett spännande fynd av ett metallföremål, påminnande om en lie, som påträffats under renovering av Endre kyrka.

Stenkonservatorn André Sinnemark och arkeologen Johan Norderäng vid Endre kyrkas äldsta del, där ett metallföremål som ser ut som en lie hittades inne i sockeln.

Stenkonservatorn André Sinnemark och arkeologen Johan Norderäng vid Endre kyrkas äldsta del, där ett metallföremål som ser ut som en lie hittades inne i sockeln.

Foto: Lasse Linusson

Endre2020-07-14 14:22

I fredags, sista arbetsdagen innan semestern, kände byggnadsarbetaren Thomas Knutas från Arriba Bygg AB att det inte var bruk eller sten som fingrarna rörde vid inne i sockeln till Endre kyrka. Vid kyrkan pågår en yttre renovering.

– Vi höll på att göra rent fogen när jag kände metall i handen, berättar han.

Ut ur det medeltida murverket kom ett rostigt föremål med ett par decimeters längd. Det tycktes vara någon form av skärande verktyg, med en egg och med en ås:

– En liten lie var väl det man kom att tänka på, säger Thomas och fortsätter:

- Man kan träffa på lite allt möjligt i gamla kyrkor, men något liknande hade jag inte sett.

Arriba har entreprenaden för kyrkorenoveringen. Här arbetar också stenkonservatorn André Sinnemark från Stenteknik Gotland AB och träkonservatorn Susanna Barros från Barros kultur och konservering AB. Anna Plahn från Boman restaurering AB som är antikvariskt sakkunnig för renoveringsarbetet. Hon rapporterade fyndet till länsstyrelsen på Gotland, som sedan kopplat in Gotlands museum.

Endre kyrkas historia går ända tillbaka till 1100-talet. Den byggdes om på 1200-talet och på 1300-talet. 1915-1916 genomgick kyrkan en fullständig renovering.

– Och nu görs en yttre restaurering. All sten, förutom portalerna, ska gås över och så ska takspånen bytas mot nytillverkade, säger André Sinnemark.

Redan i den vägledning som alla besökare i kyrkan kan ta del av berättas om en rad speciella medeltida föremål från kyrkan och från kyrkogården. Nu är frågan om man påträffat ett antikt verktyg, eller om det är av yngre ålder. På tisdagen åkte Johan Norderäng, arkeolog på Gotlands museum till Endre för att hämta metallföremålet som Thomas Knutas hittade.

– Det ser ut som en skära, eller en liten lie. Det är i vilket fall inte någon kniv, med tanke på åsen på verktyget. Jag ska nu titta på referensfynd, säger Johan Norderäng.

Till sin glädje kunde han hitta vad som synes vara små fragment av trä vid skaftningen. Det kan förhoppningsvis möjliggöra kol-14 analys och besvara frågan om skäran, eller lien, är medeltida eller från något senare århundrade:

– Bland byggare har det varit vanligt, också på medeltiden, att lämna något slags bomärke efter sig, säger Johan Norderäng.

Skäror av olika slag har människor använt alltsedan stenåldern, spetsvinklade liar har använts i Norden åtminstone sedan 1000-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!