Morfars lada har plats för både allvar och lek

I ladan vid Stora Endregårde möter universum morfars gamla redskap när Karin Tiberg sammanfattar ett långt konstnärskap.

Vallmo höll på att ta över i trädgården. I rummet med miljö som tema har Karin Tiberg hängt upp sina torkade vallmoplantor, som ett exempel på växter som är invasiva.

Vallmo höll på att ta över i trädgården. I rummet med miljö som tema har Karin Tiberg hängt upp sina torkade vallmoplantor, som ett exempel på växter som är invasiva.

Foto: Per Leino

Endre2022-09-01 16:05

Utställning

Gården i Endre har varit i släktens ägo sedan 1400-talet. Karin Tiberg tog vid efter att hennes morfar Johannes Larsson gått bort. Morfar var med och startade Endre IF, Sylfaste mejeri och var ordförande i socialnämnden. Han ville egentligen inte vara bonde, men lämnade en mängd redskap efter sig hemma på gården.

Några kugghjul, bladet till en yxa och ett hammarhuvud är några av fynden i ladugården som blivit konstverk. Nu har hammarhuvudet blivit en fågel med vita vingar.

– Jag ser grejerna och fantiserar, sedan försöker jag ge dem nytt liv på ett lekfullt sätt, säger Karin Tiberg.

Intill står stafflier med de tre målningarna ”Universa”, ”Ljusår och mörk energi” samt ”Sammanflätning”. Det är Karin Tibergs tolkningar efter att ha läst Max Tegmarks bok ”Vårt matematiska universum”.

– Jag läste boken utan att förstå. För fem år sedan ställde jag ut bilderna och sedan har jag omarbetat dem...men jag förstår fortfarande inte vad Tegmark vill säga.

Karin Tiberg har haft många yrken genom åren. Utställningen visar att hon även varit en mångsysslare inom konsten. Nu visar hon skulpturer i brons, en relief i betong, ett färgsprakande screentryck och installationer i olika material.

– Tanken är att visa vad jag gjort genom åren, säger Karin Tiberg och berättar att hon på Gotland tidigare ställt ut bland annat på Konstmuseet i Visby och vid Bondans på Fårö.

Karin Tibergs bronsskulpturer får sällskap av Thorleif Alpbergs målningar av hällristningar och bildar avdelningen ”Bronsåldern”.

Förutom målningarna av Thorleif Alpberg finns verket ”Nattregnbåge” av Marius Tiberg.

– Det är det bästa verket i hela utställningen, säger Karin och tillägger att det är hennes barnbarn som skapat det.

Utställningen är uppdelad i två rum. Det ena har miljön som tema. Här fångas gifterna i naturen i en skulptur i järn som liknar ett människoskelett. En installation uppmärksammar mängden plast i havet.

– Vi kan inte fortsätta så här, utan måste lära oss att gå i takt med naturen. Det finns oändligt mycket att göra, för det är så många hot från olika håll. Vi måste inse att vi inte kan ha oändlig tillväxt, säger Karin Tiberg.

Det är andra gången Karin Tiberg ordnar en utställning i ladugården. Många år arbetade hon med att låta dövblinda skapa i olika material, och deras verk visades sedan vid Stora Endregårde.

Karin Tibergs egen utställning pågår 1– 22 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!