Det var 2006 som författarparet Ingela och Bengt af Geijerstam köpte hus i Etelhem.
– Det var då vi verkligen insåg att det var ett så fantastiskt keramikbälte här runt omkring oss, säger Ingela af Geijerstam med den nya boken i sin hand bland kaffekoppar och dekorerade fat utanför Etelhems krukmakeri.
Ingela är journalist och har i många år arbetat på Bonniers som redaktör, förläggare och skribent. Hennes man Bengt är fotograf som arbetat med reportage för bland annat tidningen Vi, Veckojournalen och Månadsjournalen. Hittills har han också gjort tolv böcker – den senaste "Änglar och drakar" tillsammans med Christer Jonson och Eva Sjöstrand om öns medeltida kyrkor.
När de inflyttade Etelhemsborna insåg att socknens krukmakeri var nav i bältet föddes idén att fånga keramikerna i en bok.
– Många av de som finns runt omkring kom hit och arbetade på krukmakeriet i Etelhem, blev förtjusta och stannade kvar, säger Ingela af Geijerstam och berättar att det är cykelavstånd till alla sex som finns med i boken.
Bengt började för två år sedan att dokumentera keramikernas vardag.
– De var nog lite skeptiska i början, säger han och berättar att det snabbt gick över efter att de bjudit hem allihop på middag för att förklara tanken.
I onsdags firades boken med releaseparty för 50 personer på Etelhems krukmakeri, öns äldsta krukmakeri som fortfarande är i drift.
– Det som är unikt är att krukmakeriet aldrig har varit stilla. Här har alltid gjorts krukor sedan det startade 1889, säger Torleif Solberg.
Han tog över efter sin far för precis 40 år sedan.
– Jag var 19 år och det var 14,5 procents ränta. Det var skitläskigt, säger Torleif Solberg och berättar att köpesumman då var 215 000 kronor.
Torleif är en av de sex krukmakarna som i boken får tolv sidor var för att visa upp miljöer, berätta om sig själva och de bruksföremål som tillverkas.
– Vi upptäckte att det är sex keramiker, med helt olika formspråk som är jättespännande att upptäcka, säger Bengt af Geijerstam och får medhåll:
– När man lärt känna alla sex har man fått en uppfattning av var och ens personlighet. Det avspeglar sig jättemycket i keramiken, säger Ingela af Geijerstam och avslöjar att hon har en passion för att ständigt köpa på sig nya saker som hon gillar.
Boken innehåller omkring 170 bilder, där keramikföremål avbildas i färg medan krukmakare i arbete publiceras i svartvitt.
– Det är ganska naturligt. Tittar man på miljöerna är de ofta röriga med verktyg och grejer – i färg blir det brokigt och inte så bra, säger Bengt af Geijerstam och berättar att han uppskattar svartvitt.
Under många år reste han med sin bror, musikern och nöjesprofilen Claes af Geijerstam, för att dokumentera kända band i Europa.
– Jag fotograferade skivomslag till bland andra Steve Winwood, Tages och Ola and the Janglers, säger Bengt af Geijerstam.
I dag är skivomslagen bevarade tidsdokument, så som boken om de sex krukmakarna kring Etelhem också kommer att bli.
– Det behövs unga som vågar satsa. Vad händer om tio år om vi inte får en återetablering? säger Torleif Solberg.
Glädjande nog menar han att det finns ett stort intresse att gå som lärling hos etablerade keramiker.
– Den kreativitet som finns på ön tycker jag äntligen att Region Gotland börjar förstå. Först kommer turismen och jordbruket, men sedan kommer de kreativa näringarna på tredje plats när det gäller sysselsättning.