Bergman analyseras och förnyas

Efter ett års pandemipaus är Bergmanveckan nu tillbaka. På tisdagen invigdes årets festival och Fårö blev återigen samlingspunkt för Bergman-fans från hela världen.

Jyoti Mistry och Anyssa Neumann har båda ett akademiskt intresse för Bergman, men njuter också av Fårö i sommarskrud.

Jyoti Mistry och Anyssa Neumann har båda ett akademiskt intresse för Bergman, men njuter också av Fårö i sommarskrud.

Foto: Sofia Carlevi

Fårö2021-06-29 22:03

Extra glad att Bergmanveckan blev av i år är Anne Stillbäck från Göteborg, volontär på Bergmanveckan sedan 13 år tillbaka. Förra årets inställda evenemang skapade ett tomrum. 

– Jag är lycklig och glad att vara här! Man avvaktar och avvaktar - blir det något i år? Det är så härligt att det blev av, säger hon. 

Kärleken till Bergman föddes för många år sen. Anne var bara 18 år när hon gick ensam och såg alla Bergmans filmer på en liten biograf i Göteborg. De grep tag i henne. 

– Jag kommer från en familj där man inte pratade så mycket. Jag blev så fascinerad av dialogen i filmerna - att man kunde kommunicera på det sättet. Det var en ny värld för mig. Och den tar visst aldrig slut, säger hon. 

Att Ingmar Bergman och hans verk inte bara är en lokal angelägenhet blir också tydligt i den varma Fårökvällen. 

– Bergman tog mig till Sverige, säger amerikanska Anyssa Neumann som forskar om Bergman och hur han använder musik i sina filmer.

Att studera musikvalen ger nya lager till filmerna, menar hon. Under veckan kommer hon att framföra några av musikstyckena från Bergmans filmer på piano. Innan hon flyttade till Sverige, där hon forskar vid Uppsala universitet, trodde hon att hela landet var som Fårö. Hon hade fått en ganska mörk bild av det nordiska landet och dess invånare. 

– Men jag upplever att folk här är väldigt snälla och trevliga. Jag har fått en mycket mer positiv bild nu, säger Anyssa och skrattar. 

Efter en dag på Fårös stränder har även Jyoti Mistry en positiv bild av Fårö. Hon verkar vid Akademin Valand i Göteborg och studerar representation i Bergmans filmer. Temat för årets festival är också Remaking Bergman. 

– Kvinnor är viktiga i filmerna, men skildras genom en mans blick. Hur tolkas det av kvinnor idag? frågar hon.

– Jag är själv ursprungligen från Sydafrika - hur undervisar jag om Bergmans filmer för ungdomar med samma ursprung? Hur får jag dem att känna en koppling till humanismen i filmerna, till dialogen, till det cinematiska uttrycket? Det finns mycket att lära, men det måste kännas relevant, säger hon. 

På scen under invigningen stod gotländska artisten och konstnären Isak Sundström, eller I.B. Sundström som han heter i detta sammanhang. 

Vilken är din relation till Bergman? 

– Jag tycker om hans filmer. Sen tycker jag att han verkar ha varit en väldigt jobbig människa. Men jag gillar jobbiga människor, säger Isak. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!