Fåröbor sökte ensamma kvinnor i Finland

Efter andra världskriget lockades finska kvinnor till Fårö genom en kontaktannons. Nu sätter journalisten Hanna Sihlman ljus på den andra sidan av historien i radiodokumentären "Finska fruarna på Fårö".

Bilden till vänster föreställer gotlänningen Axel, Selma från Åland och döttrarna Inger, Birgit och Ann-Britt på Fårö sommaren 1954.
Bilden till höger föreställer Systrarna Signe (sittande) och Selma. Bild tagen runt 1945. De hade sytt sina Ålandsdräkter själva.

Bilden till vänster föreställer gotlänningen Axel, Selma från Åland och döttrarna Inger, Birgit och Ann-Britt på Fårö sommaren 1954. Bilden till höger föreställer Systrarna Signe (sittande) och Selma. Bild tagen runt 1945. De hade sytt sina Ålandsdräkter själva.

Foto: Privat

Fårö2020-01-19 13:31

"Hallå flickor! Vi här i Sverige sex grabbar gå, och önskar bekantskap med varsin Finska få". 

Så löd den kontaktannons som sex fåröbor skrev och skickade till flera finska tidningar under våren 1947. Deras mål var att charma varsin kvinna och få dem att flytta till Fårö. Att de valde just finska tidningar hängde ihop med den brist på män som rådde i Finland efter kriget. 

Och de unga männen fick respons. Flera kvinnor svarade på annonsen och några av dem packade sina väskor och lämnade hemlandet. Men för alla blev det inte som de hade tänkt sig. 

– Det var många av kvinnorna som fick det jättetufft här. De gifte sig efter bara en månad för att få visum, berättar den finska journalisten Hanna Sihlman som sedan flera år tillbaka bor på Gotland.

I slutet av förra året släppte hon radiodokumentären Finska fruarna på Fårö. Hanna Sihlman hade fått nys om historien när hon var ute och gjorde ett annat jobb och hon kände att kvinnornas erfarenheter måste lyftas fram.

– Hur ser historien ut? Det är lätt att någon annans version av historien lever kvar om man håller locket på. Många av kvinnorna hade aldrig berättat om det här. Den enda versionen som har fått komma fram är "Gud vad gulligt". Men som sagt, många av dem hade det inte lätt, säger Hanna Sihlman som arbetar för P4 Gotland och även Sisuradio.

Karta: Fårö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!