Mats Bäcker är en av landets mest renommerade kulturfotografer och som frilansare arbetar han med mängder av produktioner.
Sedan drygt 30 år delar han tiden mellan Stockholm och Fårö där han tillbringar allt mer tid; känner varje väg, stig och inte minst varje kulturpersonlighet.
På senare år ligger hans fokus på klassisk musik, teater, opera och balett.
Men i det sena 70-talet slog han igenom som rockfotograf, först på tidningen ”Musikens Makt” och därefter på ”Schlager”, där han bevakade den svenska postpunken och även internationella artister.
Med råa bilder i svartvitt fångades rockmusikens själ, som motpol till glittriga popmagasinet ”Okej”
– Ena dagen hängde man med The Clash, nästa dag skulle The Jam lansera en ny singel, och tredje dagen stod Iggy Pop på scen. Helt makalöst när man tänker efter, säger han.
Men Iggy Pop. Punkens gudfader, årets Polar-pristagare som slog igenom med gruppen The Stooges på 60-talet och därefter startade en ännu pågående solokarriär.
I september 1977 spelade han i Köpenhamn och Bäcker sändes dit av Aftonbladet, tillsammans med reportern Mats Zetterberg.
– Jag var 19 år och bodde i Lund, Iggy var 28, man tyckte han var en riktigt gammal gubbe! skrattar han i dag.
Någon scenbild kom aldrig i tryck, istället ett foto från intervjun före konserten. Den publicerades i enspaltsstorlek som en förhandsartikel inför hans första spelning i Sverige några dagar senare, Bäcker fick 300 spänn i gage.
Första gången långfinger-bilden publicerades var flera år senare, 1983. Då i utställningen "Popshots" i Gamla Stan, tillsammans med Schlager-kollegan Lars Torndahl, nu sedan länge heltidsboende på Gotland och också han en av landets främsta konsertfotografer.
Drygt 20 år senare visade de samma utställning på Fotogalleriet i Visby.
1984 publicerades "långfingret" i fotoboken "Rockboken" men det var faktiskt inför förrän 2008 bilden fick sitt verkliga "genombrott".
– Jag fotograferade för Operan då, och killen som gjorde stora skyltfönsterbilder till kommande föreställningar fixade en kopia. I samband med en utställning började den sedan spridas, berättar Mats Bäcker.
Numera lever bilden sitt eget liv. Tradera-sajter säljer piratkopior och den sprids på nätet utan kontroll. Den har också givit inspiration till andra fotografer att blåsa upp bilder i jätteformat och, som han säger, "tjäna jättemycket pengar".
Han själv har valt den som omslag på sin fotobok "Raw power", för övrigt titeln på ett Stooges-album från 1973.
Den är byggd på en serie rockfoton som visats runt om i Sverige såväl som i Paris, Madrid och på Ibiza.
38 år senare, 2015, möttes de både en andra gång, fotografen och artisten.
– Det var i Stockholm, jag gav honom ett ex av boken. "Thanks for the book, my lawyers will call you" sa han. Det har inte ringt än.
Att han tilldelas Polar-priset, vad tycker du? Är han värd det?
– Verkligen. Han har en enorm produktion bakom sig i olika genrer, och inte minst samarbetet med Bowie. En superintellektuell människa som läser massor. Jag är förresten med på en utställning i Köpenhamn nu, med såväl Iggy- som Bowie-bilder.
Sedan länge är det alltså annan musik än den stenkrossrock Iggy Pop står för som mest intresserar Mats Bäcker.
I veckan har han fotograferat repetitionerna av Wermlandsoperans kommande uppsättning av Eurydike med premiär 22 mars, en modern version som bygger på musik från urminnes tider fram till dagens industritunga Einsturzende Neubauten och, ja faktiskt, Iggy Pop!