Ingen storfilm har någonsin haft Fårö så mycket i centrum som ”Bergman Island”. Låt vara att många av regissören och Fårögubben Ingmar Bergmans filmer premiärvisades där, men ingen av dem hade till närmelsevis så mycket fokus på Fårö som plats.
– Nu har Fårö närmast en huvudroll, säger Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef för Bergmancenter.
En gång tidigare har den internationella storfilmen, regisserad av Mia Hansen-Löve och med Tim Roth (Pulp Fiction) i en av rollerna, visats för publik. Det var vid filmfestivalen i Cannes i juli.
Och jo, den har i hemlighet också visats för medverkande lokalbor.
Men nu finns alltså möjligheten att på Fårö vistas mellan verklighet och fiktion, precis som på vita duken, där ett filmmakarpar kommer till ön under Bergmanveckan varefter verk och verklighet börjar glida samman.
– Tyvärr är det ont om platser på grund av pandemin, men det känns helt fantastiskt att få vara med om det här. Att en film som till dels är inspelat inne hos oss sedan har premiär här, säger Cristina Jardim Ribeiro.
Bergmancenter erbjuder även cykelsafari i Bergmans hjulspår samt författarsamtal med Kerstin Kalström och Ronnie G. Lundin. Lundin som då släpper sin nya roman ”Den siste Hamarsman”.
”Bergman Island”, som har biopremiär den 1 oktober på bland annat Borgen i Visby, visas under Fårönatta även på Sudersandsbion. Där visas också ”Lena”, den nyproducerade filmen om Lena Nyman.
Det är 19 gången i ordningen Fårönatta arrangeras för att förlänga säsongen. Nu har de flesta turister rest hem, nu kan gotlänningarna själva njuta av ön.
Programmet är späckat, färjorna kör extra när det behövs och Fårö Framtid bjuder som vanligt på bussresorna.
David Ruthström är general för denna årliga happening:
– Vi är förberedda på mycket folk och vi ber dem som kommer hålla avstånd och använda reflexer, säger han.
Bland de hela 56 programpunkterna märks i år en EPA-cruising, arrangerad av Unga på landsbygden och Hela Sverige ska leva Gotland.
Där tävlas i tre kategorier; mest välskötta bil, bästa ljudanläggning och mest udda ekipage.
– Ungdomarna har varit en missad målgrupp, nu provar vi det här i år, säger David Ruthström.
Det blir också, till exempel, utställning av Stig Alyhrs konst i Stig Alyhr-gården och vernissage av Desirée Larsson i Nantes kvarn, Butleks.