Natur och kultur möts i Dämbaskogen

På ett stycke mark på Fårö har gotlandskännaren och folkbildaren Calle Brobäck och hans familj skapat en natur- och kulturstig dit alla är välkomna. "Du ska få en upplevelse men det ska inte kosta något", säger Calle Brobäck.

I jordkällaren finns en spis att elda i, ljus att tända och pallar att sitta på för den som vill grilla, värma sig, äta sin matsäck eller bara mysa en stund.

I jordkällaren finns en spis att elda i, ljus att tända och pallar att sitta på för den som vill grilla, värma sig, äta sin matsäck eller bara mysa en stund.

Foto: Emil Karlsson

Fårö2020-08-20 17:39

Calle Brobäck och hans fru Irene står och packar ved i lådor när GA kommer till parkeringen vid Dämbaskogens natur- och kulturstig. Det var främst för att ha tillgång till ved som Calle Brobäck skaffade fastigheten på Fårö men med tiden har skogen också blivit en plats dit människor kan komma för att uppleva både natur och kultur.

– Man kan uppleva fåröisk natur men också få en inblick i Fårös historia, från bronsålder till nutid med småtorpare, fattigdom kalkindustri och ett liv nära havet för brons- och järnåldersfolk, säger Calle Brobäck.

Det var när Calle Brobäck tog kursdeltagare från Gotlands folkhögskola till skogen som han förstod att det fanns fler som tyckte att det var intressant med variationsrikedomen av både natur och kultur på en så liten yta. Han och hustrun satte sig med en karta över fastigheten och prickade in intressanta platser och resultatet blev den 1,2 kilometer långa rundan i skogen. På varje ställe finns en skylt som berättar om platsen och en bänk att vila på. Längs stigen går besökaren bland annat förbi stenhögar, gravar från brons- och järnålder, ett övergivet lammgift och en jordkällare.

– Det ska vara en upplevelse att gå här, det är inte ett motionspass. Det ska vara lite trevligt lättsamt men ändå folkbildande. När du går ska det hända något, naturen ska skifta och du ska inte riktigt veta vad som kommer om 50 meter, säger Calle Brobäck.

Efter ungefär halva rundan kommer vi till en hög med pinnar vid sidan av stigen. Calle ger oss varsin liten pinne och berättar att det här är hans favoritplats. Det är ett offerkast, eller kavelvarp på gotländska. Här ska man kasta sin pinne på högen och säga: "Jag ökar på din mängd och du lättar min gång" – ett litet offer för att få lycka och välgång.

– Högen är fyra år gammal och det är besökare som läser det här och ökar på högen. Det är så kul att man gör något litet som anammas av besökare. Det är häftigt att se ett kvitto på att människor är med på leken, säger Calle Brobäck.

En bit ifrån offerkastet ligger jordkällaren som en gång tillhörde ett av de fem torp som fanns på området på 1800-talet. I källaren finns en liten vedspis som besökare kan elda i, värma sig vid och kanske grilla lite korv. På väggarna finns stearinljus som skapar mysig stämning när de tänds. Hit kommer också varje år Tomten (Calle) och Tomtemor (Irene) och delar ut små presenter till barn som har med sig sin önskelista. Skogen lyses upp av marschaller och det blir också besök av Tomtens renar i form av utklädda islandshästar. Jordkällaren och platsen intill är Irenes favorit.

– Man kommer högt upp, har skog runt omkring sig och ser en bit av havet. Det blir mysigt när man tänder ljus i jordkällaren och eldar i spisen, säger Irene Brobäck.

I slutet av natur- och kulturstigen finns en lägerplats med möjlighet att grilla. Åter vid informationstavlan, där rundan börjar och slutar, ligger gästboken och väntar. Nu är man inne på gästbok nummer två sedan stigen invigdes 2014 och många av de runt 2 000 besökarna skriver i böckerna. Det är belöningen för de många timmar av ideellt arbete som Calle och familjen lägger ner i sin skog.

"Tack för fin stig och härlig natur" skriver Theo, nio år.

– Det här är ju mycket av betalningen, säger Calle Brobäck.

Dämbaskogen

Dämbaskogens natur- och kulturstig är cirka 1,2 kilometer lång. Marken ägs av familjen Brobäck och stigen invigdes 2014.

Vid intressanta platser finns informationstavlor och bänkar. Vid parkeringen finns två laddplatser för elbilar.

De äldsta arkeologiska fynden längs stigen är 3 400 år gamla benrester av en kremerad hund.

Flera gånger om året arrangeras öppna program, bland annat en blåsippsvandring på våren.

Det är gratis att besöka Dämbaskogen och det är öppet alla dagar året runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!